Home / Utrikes / Europa / Plan för avtalslös brexit satt i verket
Bråda dagar för premiärminister Theresa May.

Plan för avtalslös brexit satt i verket

StorbritannienTT

Brexit närmar sig, men utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien hänger i luften. Den brittiska regeringen sätter nu fart på förberedelserna för en möjlig avtalslös skilsmässa.

Regeringen har kommit överens om att vi, med bara strax över tre månader kvar tills vi lämnar EU, har kommit till en punkt där förberedelserna för en avtalslös brexit måste intensifieras, säger premiärminister Theresa Mays talesperson, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vi kommer därför att sätta det som återstår av vår plan för en avtalslös brexit i rörelse.

Mest troligt

Med 101 dagar kvar till brexit går processen kring skilsmässan trögt. Många parlamentsledamöter är kritiska till det utträdesavtal som Theresa May har nått med Bryssel – och omröstningen om detta har skjutits upp till i januari.

Medborgarna måste förbereda sig för att det kan vara så att ett avtal inte finns på plats när Storbritannien lämnar EU, enligt talespersonen – som dock tillägger att det mest troliga ändå är att ett avtal röstas igenom.

Mer detaljerade råd för medborgarna i händelse av en avtalslös brexit kommer att utfärdas de kommande veckorna, enligt den brittiska regeringen.

Vill inte

Det är helt rätt att vi ökar takten i planeringen för ett avtalslöst brexit. Vi behöver inte bara förbereda landet, utan det är också det bästa sättet att se till att vi verkligen får till ett avtal, sade biståndsminister Penny Mordaunt före regeringens möte, enligt Reuters.

James Brokenshire, bostads- och kommunminister, säger till BBC Radio att regeringen gör dessa förberedelser motvilligt.

Det här är inte det vi vill göra, det är inte heller det vi förväntar oss att behöva göra för vi vill se avtalet säkrat genom omröstningen i parlamentet.

Storbritannien ska lämna EU den 29 mars nästa år.

About Sten

Check Also

MSF: Utred dåd mot förlossningsklinik i Kabul

AfghanistanTT-AFP Läkare utan gränser (MSF) kräver att attacken mot en förlossningsklinik i Kabul i maj …