Ett barn i Pakistan vaccineras mot polio. Pakistan är i dag ett av endast tre länder där sjukdomen fortfarande sprider sig enligt WHO. Arkivbild.

Poliofall rapporterat i Papua Nya Guinea

Papua Nya GuineaTT-AFP

Ett fall av förlamningssjukdomen polio har upptäckts i Papua Nya Guinea 18 år efter det att landet förklarades poliofritt av Världshälsoorganisationen (WHO).

En sexårig pojke insjuknade och spår efter viruset har även hittats i avföring hos två friska barn från samma by i Morobe-provinsen i nordöstra delen av landet, enligt amerikanska smittskyddsinstitutet CDC.

Vi är djupt oroade av att ett fall av polio har upptäckts i Papua Nya Guinea och att vi kan se att viruset cirkulerar, säger landets hälsominister Pascoe Kase.

Endast 61 procent av barnen i Morobe-provinsen är fullt vaccinerade mot polio, som främst drabbar barn under fem år, och myndigheterna jobbar nu för att massvaccinera så många barn som möjligt för att hindra att viruset sprider sig.

Enligt siffror från WHO har antalet poliofall i världen minskat från 350 000 i slutet på 1980-talet till 22 rapporterade fall 2017. Sjukdomen sprids i dag framför allt i tre länder – Afghanistan, Nigeria och Pakistan.

About Sten

Check Also

Covid tvingar italienare att bo hemma längre

TT:s utsända Omkring 70 procent av italienarna som är upp till 30 år bor fortfarande …