Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Polisen larmar om akut platsbrist på häkten
Häkten i landet är ofta fullbelagda. Arkivbild från då nyrenoverade Kronobergshäktet i Stockholm 2017.

Polisen larmar om akut platsbrist på häkten

BrottTT

Läget på svenska häkten beskrivs som akut.

Polisen larmar om stor platsbrist, och rikspolischefen har efter en besvärlig helg informerat Justitiedepartementet om situationen.

Platsbristen synliggjordes bland annat i Malmö den gångna helgen, där det från lördag kväll till måndag inte kunde tas emot några fler häktade.

Mig veterligen har det inte hänt på över tio år. Jag har aldrig varit med om det innan, inte att vi stängt och inte kunnat ta emot någonstans, säger Håkan Tullberg, tillförordnad chef för Malmöhäktet, till P4 Malmöhus.

Under ett och ett halvt dygn fick häktade personer sitta kvar i polisens arrester i väntan på plats.

Kriminalvården kunde inte heller hitta platser i Göteborg eller Stockholm. Situationen gör att rikspolischef Anders Thornberg har informerat Justitiedepartementet om vilka konsekvenser trycket på Kriminalvården får för polisens arbete. Rikspolischefen förklarar delvis trycket på anstalterna och häktena med att offensivt arbete från polisen gör att fler grips och häktas.

”Resten av rättskedjan måste kunna följa med i den utvecklingen och kunna ta emot det ökade inflödet för att arbetet ska bli effektivt och rättssäkerheten inte urholkas”, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

About Sten

Check Also

Ökade växthusgasutsläpp från trafiken

MiljöTT Förra året ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent enligt en rapport …