Home / Nyheter / Politik / Politisk fredspipa i Bolivia
Anhängare till avgångne presidenten Evo Morales demonstrerar i Bolivia.

Politisk fredspipa i Bolivia

BoliviaTT-Reuters

Bolivias interimsregering och avgångne presidenten Evo Morales socialistparti Mas har kommit överens om att arbeta tillsammans, för att nya val ska kunna hållas i landet och att den pågående politiska krisen ska lösas.

Det här är en historisk dag, där oppositionen och regeringen har kunnat komma överens om att hålla nya val så snart som möjligt, och därmed återinföra fred i landet och framförallt försvara demokratin, säger Mónica Eva Copa Murga, ledamot för Mas och nyvald som ordförande i senaten.

Hon uppmanade samtidigt landets säkerhetsstyrkor, som i veckan drabbat samman med anhängare till Morales, att behandla Bolivias ursprungsbefolkning med respekt.

Låt oss ta bort färger och radikala positioner, det vårt land behöver just nu är fred, säger hon.

Interimspresidenten Jeanine Áñez har tidigare sagt att hon vill överbrygga klyftorna med sin politiska motståndare, men att den avgångne presidenten själv inte kommer att få ställa upp i ett nytt presidentval.

Evo Morales kvalificerar sig inte för att ställa upp för en fjärde mandatperiod. Det är för att han gjorde det som vi har haft denna uppståndelse och därför som så många bolivianer har demonstrerat på gatorna, sade Áñez på torsdagen, men välkomnade Mas att ställa upp i valet.

De borde börja leta efter en kandidat.

Evo Morales avgick i helgen efter omfattande protester över hela Bolivia mot resultatet i det ifrågasatta valet den 20 oktober. Han vidhåller dock att han blivit utsatt för en maktkupp av en högerkonspiration och har sökt asyl i Mexiko, där han välkomnats av det landets vänsterregering.

Via Twitter har han bett såväl katolska kyrkan som FN om hjälp att hitta en lösning på den politiska konflikten i Bolivia. FN har meddelat att de ska skicka ett sändebud till landet.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …