Home / Nyheter / Politik / Politisk kris i Puerto Rico efter chattläcka
Måndagskvällens protester mot Puerto Ricos guvernör Ricardo Rosselló i huvudstaden San Juan blev delvis våldsamma.

Politisk kris i Puerto Rico efter chattläcka

Puerto RicoTT

Kritiken växer mot Puerto Ricos guvernör Ricardo Rosselló sedan sexistiska och homofobiska kommentarer ur en chattgrupp han deltagit i läckt till medier. Tusentals människor har gått ut på gatorna med krav på Rossellós avgång.

Den omfattande läckan av meddelanden från den krypterade kommunikationstjänsten Telegram visar hur Rosselló och flera andra män i hans administration bland annat häcklar politiska motståndare, journalister och aktivister.

Vid flera tillfällen använder de ett grovt nedsättande språkbruk. Bland Rossellós meddelanden finns exempelvis en sexistisk kommentar om den tidigare ordföranden i New Yorks kommunfullmäktige, Melissa Mark-Viverito, och en homofob kommentar om oppositionspolitikern Eduardo Bathia.

I chatten förekommer även nedsättande kommentarer om bland andra artisten Ricky Martin.

Flera dagars protester

De närmare 900 sidorna av meddelanden skickades mellan december 2018 och januari i år. Läckan publicerades i lördags av den puertoricanska mediesajten Centro de Periodismo Investigativo, som fått dokumentet av en anonym källa, och har utlöst flera dagar av protester med krav på Rosellós avgång.

Polisen satte in tårgas för att skingra demonstranter i huvudstaden San Juan på måndagskvällen lokal tid, då protesterna delvis urartade i våldsamheter. Minst 14 personer skadades och tre greps, enligt nyhetsbyrån EFE.

Samma vecka som läckan publicerades grep FBI två personer som tidigare ingått i Rossellós styre som en del i en korruptionsutredning.

Bredare missnöje

Protesterna riktar även udden mot Rossellós hantering av den humanitära katastrofen efter orkanen Marias framfart 2017 samt de ekonomiska svårigheter som ön lider under.

Två av medlemmarna i chattgruppen, däribland Puerto Ricos minister för utrikesfrågor Luis Rivera Marín, har lämnat sina poster efter läckan.

Rosselló säger att han respekterar demonstranternas missnöje, men att han inte har för avsikt att avgå: ”Trots svårigheterna vi genomgår internt och externt kommer arbetet att fortsätta och vår agenda att slutföras på alla områden, det sociala, utbildning, säkerhet, sjukvård, infrastruktur, återuppbyggnad och allting med koppling till den ekonomiska situationen”, säger guvernören i ett uttalande, enligt CNN.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …