Home / Ekonomi / Ekonomi, affärer och finans / ”Politiskt nitroglycerin” på G7:s toppmöte
Minsvepning på stranden i Biarritz vid den franska Atlantkusten, där G7:s toppmöte äger rum.

”Politiskt nitroglycerin” på G7:s toppmöte

G7TT-Reuters

Klimatet, Iran, handel och skatt på IT-jättar. Det är ämnen som G7-länderna är oeniga om när de möts i Frankrike lördag–måndag.

USA:s president Donald Trump lämnade det förra toppmötet i vredesmod. Årets värd, kollegan Emmanuel Macron, har nu satt ribban lågt för vad G7 kan enas om.

Ett annat skäl att hålla nere ambitionerna är att flera av ledarna har begränsade möjligheter att hålla vad de lovar. Kanada står inför ett val, Italiens premiärminister avgick i veckan, Angela Merkel ska sluta som tysk förbundskansler, och brexit står inför dörren, med oförutsägbara konsekvenser.

Macron hoppas på småsteg framåt. Stora och heta frågor får man enas att vara oense om.

Vi måste anpassa oss. Det blir ingen slutkommuniké, men däremot allianser, utfästelser och uppföljningar. Vi måste förmoda att någon klubbmedlem på ett eller annat område inte kommer att skriva under, sade den franske presidenten i onsdags.

”Kolonialfasoner”

G7 består av USA, Frankrike, Storbritannien, Japan, Tyskland, Italien och Kanada. EU deltar också, och Macron har bjudit in ledare för enskilda länder runtom i världen.

Brasiliens nye president, högerpopulisten Jair Bolsonaro, är däremot inte med och anser att det är kolonialfasoner att Macron vill prata om skogsbränderna i Amazonas när inte det sydamerikanska jättelandet deltar. Men Merkel håller med Macron.

Ett förslag från Trump att återigen ta med Moskva i klubben har stött på patrull från andra som anser att Ryssland måste lämna Ukraina först.

Mötet blir det första för Boris Johnson, i egenskap av brittisk premiärminister. Hans och Trumps närvaro anses kunna få svårförutsägbara följder. François Heisbourg från Internationella institutet för strategiska studier anser att kombinationen av de båda, ”som inte är kända för sin självkontroll”, är lika med ”politiskt nitroglycerin”. De anglosaxiska ledarna väntas vid sidan av också diskutera handelsförbindelser efter brexit.

IT-skatt och vin

IT-jättars skatter väntas tas upp av Trump, som är sur på Macron för att dessa stora mycket lönsamma företag – de amerikanska Google, Apple, Facebook och Amazon – enligt en ny lag ska betala skatt i Frankrike. Företagen har tidigare på det stora hela lyckats slippa betala skatt i Europa, däribland Sverige. Macron hoppas i sin tur kunna resonera med Trump om globala spelregler för IT-företagen.

Amerikanen har hotat med att svara genom att fördubbla priset på franskt vin i USA, och en nervös fransk vinlobby iakttar därför spänt vad mötet ska signalera.

Macron hoppas också få medhåll från de andra om ekonomiska stimulansåtgärder när hastigheten i ekonomin avtar, men Tyskland väntas inte vilja spä på sin statsskuld.

About Sten

Check Also

Thunberg träffade fredspristagare – en ”förebild”

StorbritannienTT-Reuters Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg har träffat en av sina förebilder: den pakistanska fredspristagaren …