Mattias Dahl, förhandlingschef på Svenskt Näringsliv. Arkivbild.

Politiskt spel efter krasch i LAS-förhandling

ArbetsrättTT

Las-förhandlingarna har brakat samman. Det blir inget historiskt avtal om anställningsskyddet, meddelar Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl för TT.

Nu träder politikerna in på banan, också det historiskt. Ytterst hotar regeringskris.

Vi kom mycket långt men vi kom inte hela vägen, säger han.

Flera frågor har varit uppe på bordet, det är ingen enskild fråga han vill peka ut som stjälpt förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

Det är helheten det faller på, en samlad bedömning, säger han.

Bra förhandlingar

PTK:s ordförande Martin Linder ger ungefär samma kommentar:

Vi har haft mycket bra och konstruktiva förhandlingar, men det gick inte att få en samsyn runt helheten, säger han utan att vilja gå in på detaljer.

Mattias Dahl beskriver att Svenskt Näringsliv framför allt har haft tre frågor som de har velat få igenom, och det har handlat om de för facken svåraste frågorna att smälta, dels om frågan om saklig grund, att det ska bli lättare att säga upp anställda av personliga skäl och att de regler som finns i dag skulle utvidgas. Dels har också turordningsreglerna och fler undantag från principen sist in först ut, legat på bordet.

De har haft enormt stor betydelse, säger Dahl.

Svenska modellen

LO har nu kallat ihop styrelsen. Ett uttalande därifrån väntas senare.

Att förhandlingarna har kraschat betyder att politikerna nu träder in på banan, också det historiskt, något kritikerna hävdar skadar den svenska modellen där fack och arbetsgivare normalt gör upp om villkoren på svensk arbetsmarknad.

Men att svenska modellen är hotad är att dra för långtgående växlar, tycker Martin Linder. Den står fortsatt stark, enligt honom. Men att framför allt facken varit irriterade på politikernas tidspress, är tydligt.

Jag kan konstatera att de skapat en tidsmässig press när det har handlat om så komplexa frågor, säger Linder.

Stå till svars

Nu landar alltså bollen i politikernas knä. Det är viktigt att de nu tar sitt ansvar och inte genomför försämringar, enligt Linder.

Nu får de stå till svars inför väljarna för det här.

Enligt överenskommelsen, det så kallade januariavtalet från 2019, mellan regeringen och samarbetspartierna C och L, ska förslagen från regeringens utredning om arbetsrätten genomföras och bli lag under 2021. Utredaren Gudmund Toijer satte den 1 januari 2022 som startdatum.

Regeringskris

För regeringen väntar nu ett svårt spel. S-ministrar med statsministern i spetsen har kritiserat Las-utredningens förslag för att vara för arbetsgivarvänlig. Inte alls, kontrar C och L. Uppgörelsen gäller, annars hotar de lämna januariavtalet med en regeringskris runt hörnet.

Parallellt har Vänsterpartiet lovat väcka misstroendeförklaring mot Löfvenregeringen om den går vidare med Las-utredningen – ett misstroende som övriga oppositionen, KD, M och SD, flaggat för att haka på.

About Sten

Check Also

XXL ska öppna nya butiker

EkonomiTT-Reuters Norska sportkedjan XXL ska fortsätta att öppna fysiska butiker. I samband med att bolaget …