Home / Utrikes / Australien / Australiens kändaste strand stängd
Bondi Beach i Australien lockar ofta många besökare. Arkivbild.

Australiens kändaste strand stängd

CoronavirusTT

Den berömda Bondi Beach i Sydney har stängts då strandbesökare inte följer de regler för större folksamlingar som införts i Australien.

Oron för coronaviruset får också delstaterna Northern Territory och Tasmanien att försöka avskräcka personer från att resa dit.

Det är varma höstdagar i New South Wales, under fredagen uppmättes uppemot 35 grader i Sydney, och många tog sig till stränderna för svalka.

Det var en av de mest hektiska dagarna som jag någonsin har sett och det var oroande, säger livräddaren Brennan Bastyovanszky till ABC News.

Han betonar att många försökte sköta sig.

Så även om stranden var otroligt packad så kunde du se att folk höll sig en och en halv, två meter från varandra.

Men det räcker inte. Bondi rymmer utan problem tusentals badgäster, samtidigt som fler än 500 personer inte får samlas utomhus.

”Det nya normala”

Sydney har gott om andra, mindre, stränder där det fortfarande går att sola och bada, men delstaten New South Wales polisminister David Elliott är öppen för fortsatta skärpningar.

Om folk inte följer reglerna och hälsovarningarna, så riskerar detta att bli det nya normala, säger han om det stängda Bondi.

Ungefär 1 000 fall av virussjukdomen covid-19 har hittills bekräftats i Australien, sju personer har avlidit.

Enligt hälsominister Greg Hunt har cirka 115 000 personer testats för coronaviruset i landet.

Det är bland det högsta antalet (test) i världen, och framför allt en av de högsta testnivåerna per capita i världen, säger Hunt enligt ABC News.

Vi har haft över 99 procent negativa tester, fortsätter han.

Se över reseplaner

Australiska medier rapporterar också att Northern Territory (NT) och Tasmanien (TAS), i hopp om att slippa en epidemi, inför strikta inreseregler. Med vissa undantag måste alla besökare, både från utlandet och från övriga australiska delstater, isolera sig i två veckor efter inresa. I praktiken vill myndigheterna inte ha några besök.

Om ni inte måste komma till territoriet – snälla, se över era reseplaner, säger NT:s polischef Jamie Chalker.

Delstaten, där bland annat staden Darwin och det världsberömda Ayers Rock (Uluru) ligger, räknar med att upprätthålla reglerna ett bra tag.

Vi arbetar på att detta ska gälla i ungefär ett halvår.

About Sten

Check Also

Paristjuvar stal lyxväskor för åtta miljoner

FrankrikeTT-AFP Beväpnade rånare tog sig under torsdagen in i en lägenhet tillhörande en nigeriansk affärsman …