Home / Ekonomi / Arbete / Pr-kvinnor samlas under #sistabriefen
Kvinnor i pr-branschen samlas i metoo-uppropet #sistabriefen. Arkivbild.

Pr-kvinnor samlas under #sistabriefen

MetooTT

Över 2 000 kvinnor från reklam och pr-branschen samlas i metoo-uppropet #sistabriefen. Förutom att namn och vittnesmål samlats har en uppdragsbeskrivning skickats vidare till makthavare i branschen.

De kvinnliga medarbetarna kräver åtgärder för att säkra jämställdhet och trygga arbetsplatser.

Det här är inte ett problem som bara finns i vissa grupper i samhället, eller vissa yrkeskårer. Nu ser vi bransch efter bransch gå ut och berätta och det visar att de här problemen finns överallt i samhället. Det här är inget vi kan tillskriva några andra, säger Mimmi Sköldberg, som är en av initiativtagarna till uppropet.

Många oberättade historier

Inte heller kommunikationsbranschen är skonad förstås, fortsätter Mimmi Sköldberg. På drygt en veckas tid har fler än 300 vittnesmål samlats in som skildrar sexistiska jargonger, trakasserier och övergrepp. Många historier är fortfarande oberättade, men här är ett litet urval:

”En tidigare chef ”skojade” om att jag inte fick lämna in kvitton på utlägg om jag inte gjorde det på alla fyra med kvittona i munnen. När jag ifrågasatte hans beteende klappade han sig själv i knät och sade: ”kom hit så kan vi prata om det”.

”Jobbresa. Jag vaknar av att en äldre, gift, manlig kollega lagt sig bakom mig där jag somnat och för handen innanför mina byxor. Han kör upp sina fingrar i mig. Jag vågar inte göra något utan låtsas sova vidare. Som ung på byrån fick jag ofta höra att folk skulle betala för att ha mitt jobb, att jag kunde bli ersatt på en dag. Aldrig att jag vågade säga till. Jag kände enbart skam för att han såg mig som en kropp istället för en professionell medarbetare”.

”En av våra praktikanter gråter ut på min axel efter att en högt uppsatt chef via sms hotat med att avsluta hennes praktik om hon inte sexchattar med honom. Jag bestämmer mig för att säga ifrån till vd och resten av ledningen. Resultatet? Praktikanten blir portad och jag blir uppsagd ”av ekonomiska skäl” en vecka senare”.

Kräver ansvar

Förutom vittnesmålen och namnlistan, som 2 126 kvinnor från reklam-, pr- och kommunikationsbranschen skrivit under, innehåller uppropet även en uppdragsbeskrivning eller brief som det heter inom kommunikationsbranschen. I den krävs konkret plan för att komma tillrätta med de problem som möter de kvinnliga medarbetarna. Förutom att skickas till branschmedier har just denna uppdragsbeskrivning även skickas till makthavare inom branschen.

Det får inte bara bli en missnöjesförklaring, utan det måste också ske en ansvarsförflyttning. Vi har tydliggjort hur vi ser på uppdraget hos de olika makthavarna och där vi kommer att kräva ett agerande, säger Mimmi Sköldberg och fortsätter:

Det är tufft att som ensam individ lyfta en sådan här fråga på arbetsplatsen. Men när den stora massan gemensamt sätter ner foten och säger nej till sexistisk jargong och trakasserier inom branschen så skapas en annan påtryckning för arbetsgivare och andra makthavare att agera.

About Sten

Check Also

Comeback för sommaren i veckan

VäderTT Efter regn kommer solsken heter det som bekant. Ett ordspråk som passar väl in …