Home / Nyheter / Inrikes / Pråm har gått på grund i naturskyddsområde
Kustbevakningen bedömer att det inte finns någon omedelbar miljöfara med pråmen som grundstött. Arkivbild.

Pråm har gått på grund i naturskyddsområde

OlyckorTT

En pråm har slitit sig och gått på grund i Gävlebukten utanför Skutskär. Pråmen innehåller stora mängder olja och ligger i ett naturskyddsområde.

Det var när pråmen skulle bogseras under morgontimmarna på onsdagen som bogseringskabeln slets sönder.

Det blåste rätt mycket och sedan slet den sig. Den här pråmen var på väg till norra Finland och på väg in i Finska viken när den slet sig utanför Gävle, säger Anna Lindblad, kommunikationschef på Kustbevakningen, till TT.

Bilder från SVT Gävleborg visar hur den stora pråmen ligger vid en sandstrand, grundstött utanför Brämsand, nära Skutskär. Den innehåller cirka 20 kubikmeter olja, vilket är ”en hel del”, enligt Lindblad. Men ännu har ingen olja läckt ut.

Vårt fartyg är på plats och våra dykare har gjort en bottenundersökning för att se om det finns några skador. Man har hittat en inbuktning men inga hål, säger Anna Lindblad.

Kustbevakningen har inte satt igång någon miljöräddningsoperation och bedömer risken som liten.

Planen är att pråmen ska bogseras ut av företaget som transporterade den under torsdagsmorgonen. Men en bogserbåt kommer inte åt eftersom vattnet är så långgrunt. Därför kommer man att höja upp pråmen med dess hydrauliska ben och fästa en lång vajer för att försöka dra ut den.

Jag tror nog det ska gå ganska enkelt, säger Tomas Åström, tjänsteman i beredskap på Transportstyrelsen, som är den myndighet som ansvarar för bogseringen.

Ingen befann sig ombord på pråmen när den slet sig ute på öppet vatten, men besättning från fartyget ska komma till platsen för att kontrollera skadorna.

Man vill ju aldrig att olja ska komma ut i vattnet men det är extra noga när gäller ett naturskyddsområde, säger Anna Lindblad.

About Sten

Check Also

Hällde kokande vatten på sovande medfånge

BrottTT En fånge på Saltviksfängelset i Härnösand utsatte sin cellkamrat för en attack som slutade …