Rysslands president Vladimir Putin talar på presskonferensen i Kreml som i år tog fyra timmar.

Pressad Putin vill se rysk ekonomi i topp

RysslandTT-AFP-Reuters

I ljuset av dalande opinionssiffror har Rysslands president Vladimir Putin talat till ett rekordstort pressuppbåd på sin årliga frågestund i Kreml. Putin vill att Ryssland ska höra till världens fem största ekonomier – och det är inte omöjligt, sade han.

Huvudfrågan är att vi behöver komma upp till en ny ekonomisk nivå, sade Putin och betonade att det inte är möjligt utan teknisk utveckling.

Ryssland klassas i dagsläget av Internationella valutafonden (IMF) som nummer tolv storleksmässigt bland världens ekonomier.

Situationen i Ukraina, USA:s hot om att dra sig ur kärnvapenavtalet INF och fallet Skripal är andra ämnen som Putin fick frågor om på presskonferensen, som i år tog emot rekordantalet över 1 700 journalister.

Presidentens popularitet har i år sjunkit till under 50 procent, bland annat på grund av en omstridd pensionsreform. Putin lovade innan han blev omvald i mars att inte höja pensionsåldern – men undertecknade i höstas en reform som innebär just det. Det har orsakat massiva protester runt om i Ryssland.

Om jag inte varit övertygad om att detta är oundvikligt, hade jag inte gjort det, sade han på presskonferensen.

”Sändes för att dö”

Händelsen i Kertjsundet, då en ukrainsk besättning besköts och tillfångatogs av Ryssland, var en provokation från ukrainsk sida med syftet att höja president Porosjenkos opinionssiffror, hävdade Putin.

De sändes för att dö – som tur var blev det inte så. Vad som händer med dem kommer vi att ta ställning till när brottsutredningen är klar, sade han.

Putin återkom flera gånger till de sanktioner från väst, som han anser är det enda som håller landet tillbaka ekonomiskt. Fallet Skripal, där en rysk före detta agent och hans dotter förgiftades i Storbritannien, är ett exempel på russofobi, enligt honom. Putin jämförde med mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi:

Khashoggi är död, Skripals lever. Mordet på Khashoggi ledde inte till en enda sanktionsåtgärd. Det är ett bevis på russofobin som ligger bakom sanktionerna mot oss.

Skeptisk till Trump

Putin kommenterade också beskedet från USA:s president Donald Trump om att dra tillbaka de amerikanska styrkorna från Syrien.

Jag vet inte vad jag ska tro om det, vi har ännu inte sett något som tyder på det. USA har sagt i åratal att man ska dra sig ur Afghanistan men hittills har inget skett, sade Putin och tillade att USA:s närvaro i Syrien är illegitim.

Putin är också oroad över att IS ska infiltrera nya länder i regionen och hota säkerheten för både Ryssland och västvärlden.

Att USA vill dra sig ut INF-avtalet kan på sikt leda till en ”global nukleär katastrof”, ansåg Putin och signalerade att Ryssland i det läget kommer att tvingas utveckla nya vapensystem. Han vet inte när han ska möta Trump nästa gång.

Vladimir Putin har hållit en presskonferens vid varje årsslut sedan 2001 – och sedan 2004 har den alltid varat i över tre timmar. Årets presskonferens, som sändes i flera kanaler, tog fyra timmar. Rekordåret 2008 tog frågor och svar fyra timmar och 40 minuter.

About Sten

Check Also

Rättegång om arenamassaker inom kort

GuineaTT-AFP De misstänkta för en massaker på en idrottsarena i Guinea 2009 ska ställas inför …