Home / Utrikes / Mellanöstern / Prinsessa ny saudisk ambassadör i USA

Prinsessa ny saudisk ambassadör i USA

Saudiarabien/USATT-AFP-Reuters

Saudiarabien har utnämnt sin första kvinnliga ambassadör i USA.

Utnämningen bedöms vara en ansträngning för att försöka bättra på relationen mellan länderna.

Prinsessan Rima bint Bandar Al Saud, dotter till en tidigare USA-ambassadör, är en ledande förespråkare för kvinnors rättigheter i Saudiarabien. Hon har tidigare arbetat vid landets idrottsmyndighet och drivit kampanjer för att kvinnor ska kunna utöva sport.

Sedan mordet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul i fjol har relationen mellan Saudiarabien och USA varit ansträngd.

Saudiarabien har – efter att flera gångar ha ändrat sin officiella version – medgett att Khashoggi dödades vid besöket, men hävdar att mordet inte var planerat från högre ort.

Utnämningen av ett nytt sändebud är ett försök från Riyad att återställa förbindelsen med Washington och dra ett streck över Khashoggi-affären, hur osannolikt det än är, åtminstone med kongressen, säger Kristian Ulrichsen från tankesmedjan Baker Institute vid Riceuniversitetet i USA, till AFP.

Den tidigare ambassadören i USA, kronprins Mohammed bin Salmans lillebror Khalid bin Salman, har utnämnts till vice försvarsminister.

About Sten

Check Also

Riksdagen ber regeringen fixa gratislunch

CoronavirusetTT Riksdagens finansutskott ska uppmana regeringen att ordna så att vård- och omsorgspersonal inte blir …