Home / Utrikes / Asien / Putin vill se Ryssland bland toppekonomier
Rysslands president Vladimir Putin talar.

Putin vill se Ryssland bland toppekonomier

RysslandTT-AFP-Reuters

Vladimir Putin vill att Ryssland ska höra till världens fem största ekonomier. Det är ingen omöjlighet att nå dit, säger den ryske presidenten på sin stora presskonferens i Kreml.

Huvudfrågan är att vi behöver komma in på en ny ekonomisk nivå, säger Putin och tillägger att det inte är möjligt utan teknisk utveckling.

Ryssland klassas i dagsläget av Internationella valutafonden (IMF) som nummer tolv storleksmässigt bland världens ekonomier.

Situationen i Ukraina, USA:s hot om att dra sig ur kärnvapenavtalet INF och fallet Skripal är andra ämnen som Putin får frågor om på presskonferensen.

”Sändes för att dö”

Händelsen i Kertjsundet, då en ukrainsk besättning besköts och tillfångatogs av Ryssland, var en provokation från ukrainsk sida med syftet att höja president Porosjenkos opinionssiffror, hävdar Putin.

De sändes för att dö – som tur var blev det inte så. Vad som händer med dem kommer vi att ta ställning till när brottsutredningen är klar, säger han.

Putin återkommer flera gånger till de sanktioner från väst, som han anser är det enda som håller landet tillbaka ekonomiskt. Fallet Skripal, där en rysk före detta agent och hans dotter förgiftades i Storbritannien, är ett exempel på russofobi, enligt honom. Putin jämför med mordet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi:

Khashoggi är död, Skripals lever. Mordet på Khashoggi ledde inte till en enda sanktionsåtgärd. Det är ett bevis på russofobin som ligger bakom sanktionerna mot oss.

Skeptisk till Trump

Putin kommenterar också beskedet från USA:s president Donald Trump om att dra tillbaka de amerikanska styrkorna från Syrien.

Jag vet inte vad jag ska tro om det, vi har ännu inte sett något som tyder på det. USA har sagt i åratal att man ska dra sig ur Afghanistan men hittills har inget skett, säger Putin och tillägger att USA:s närvaro i Syrien är illegitim.

Putin är också oroad över att IS ska infiltrera nya länder i regionen, och hota säkerheten för både Ryssland och västvärlden.

Att USA vill dra sig ut INF-avtalet kan på sikt leda till en ”global nukleär katastrof”, anser Putin och signalerar att Ryssland i det läget kommer att tvingas utveckla nya vapensystem.

Flera timmar

Den ryske presidenten tar emot över 1 700 journalister i slutet av ett år som sett hans popularitetssiffror dala rejält, bland annat på grund av en omstridd pensionsreform. Putin lovade innan han blev omvald i mars att inte höja pensionsåldern i Ryssland – men undertecknade i höstas en reform som innebär just det. Det har orsakat massiva protester och demonstrationer runt om i Ryssland och anses vara en orsak till att presidentens popularitet sjunkit till under 50 procent.

Vladimir Putin har hållit en presskonferens vid varje årsslut sedan 2001 – och sedan 2004 har den alltid varat i över tre timmar. Rekordet är från 2008, då frågor och svar tog fyra timmar och 40 minuter.

Presskonferensen sänds i flera tv-kanaler.

About Sten

Check Also

Minnesota utreder polisens agerande

USATT-Reuters Den amerikanska delstaten Minnesota anmäler Minneapolis polismyndighet för att ha brutit mot landets antidiskrimineringslagar …