Home / Utrikes / Europa / Räddningschef: Folk har sina motorsågar redo
En fotgängare i Hemavan trotsar blåsten. Stormvarning råder i Norrlandsfjällen, och invånarna i Västerbotten uppmanas att förbereda sig för strömavbrott.

Räddningschef: Folk har sina motorsågar redo

VäderTT

Stormvarning råder i Norrlandsfjällen, och invånarna i Västerbotten uppmanas att förbereda sig för strömavbrott. Bussar och tåg ställs in, och på vissa håll håller skolor stängt när stormen Jan drar in över landet.

Flera skidliftar är stängda, och SMHI varnar för att vistas i fjällen.

Länsstyrelsen i Västerbotten har uppmanat invånarna att samla ihop det nödvändigaste och inte ge sig ut i onödan. Man bör också vara beredd på strömavbrott, tappa upp dricksvatten, samt köpa värmeljus och batterier.

I grunden handlar det om att se över sin beredskap hemma. Har man hällt upp vatten, och klarar man värmen om strömmen går? Man ska se till att man kan ta till sig information och kunna lyssna på radio, säger Tobias Vintheimer, beredskapstjänsteman på länsstyrelsen i Västerbotten, till TT.

Luttrade

Lasse Rydstedt, räddningschef i beredskap i Vilhelmina, Dorotea och Åsele, berättar att invånarna är vana vid att hantera den här typen av väder.

Får man bara varningarna i tid så kan folk förbereda sig, säger han, och tillägger att det än så länge inte rapporterats några större incidenter:

Just nu sitter vi ganska lugnt i båten. Det ligger säkert något träd över vägen, men folk här uppe ställde in sina motorsågar bak i bilen redan i onsdags.

Tåg inställt

Både bussar och tåg i de västra delarna av stormområdet i norra Sverige har ställts in i förväg.

Vi förekom stormen och ställde in tågen mellan Kiruna och Narvik och mellan Östersund och Duved. Vi informerade våra kunder redan i går, säger Pernilla Johansson på SJ:s presstjänst till TT.

Även vissa av bussarna i de värst stormdrabbade områdena har ställts in och turer har förkortats, enligt Länstrafiken.

I Ljungdalen i Bergs kommun får barnen ledigt från skolan sedan stormen dragit in över Härjedalen, rapporterar P4 Jämtland. Även i Västerbotten hålls skolor stängda till följd av stormen.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i Härjedalsfjällen, Jämtlandsfjällen samt södra och norra Lapplandsfjällen. Stormvarning innebär medelvind på minst 25 meter per sekund, och vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Under gårdagskvällen uppmättes vindar på hela 49,7 meter per sekund i Stekenjokk i nordligaste Jämtland.

Det blåser rejält sedan i torsdags kväll, och vid en fjällstation har det nått orkanstyrka, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI, till TT.

Väntas avta

De hårda vindarna väntas fortsätta hela dagen men avta framåt kvällen. Efter hand kommer vindbandet flyttas österut och beröra Norrlands inland och kustland, där det råder varning för mycket hårda vindbyar. Under helgen väntas vindarna dock lugna ned sig.

Men det kan fortsätta blåsa i norra Lapplandsfjällen även under lördagen, där det dröjer kvar som längst.

Malva Lindborg uppmanar allmänheten att hålla sig uppdaterad och följa information från länsstyrelsernas och kommunernas hemsidor

Det är risk för skador på byggnader och skog och störningar i elförsörjning och trafik. Och det kan till och med vara farligt att vistas på fjällen i de här vindstyrkorna.

I Åre håller vissa av skidliftarna öppet, trots stormen.

 Stolliftarna är stängda. Men de flesta släpliftar kommer vara öppna, de ligger nedanför trädgränsen, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef för Skistar i Åre.

Han berättar att det är runt 5 000 skidåkare i Åretrakten just nu, som kanske ändå kan ge sig ut i blåsvädret även om det snöar väldigt mycket.

Men vi har ett vidsträckt skidområde, det finns både toppar och dalar, och på vissa ställen är det lä. Då blir det alldeles tyst, och snön faller rakt ned, säger han.

Hårda vindar

Svenska turistföreningen, som driver flera fjällstationer i det stormdrabbade området, uppger att verksamheten inte påverkas nämnvärt eftersom de flesta stationer har stängt för säsongen. Fjällstationerna i bland annat Vålådalen och Hemavan har dock öppet som vanligt.

Jonas Berglund, TT:s utsände fotograf i Hemavan, berättar om svåra förhållanden med stormbyar som kommer och går:

Ena stunden är det uppehåll, nästa sekund ser man inte en meter framför sig. De är ute och skottar hela tiden, men vägarna drevar igen på en gång så det är inte så smart att köra alltför långa sträckor.

Krasta Thomasson befinner sig i Offerdal i nordvästra Jämtland. Han berättar att vindarna var kraftiga under natten, men att läget nu är lite lugnare.

Elkablarna är vädersäkrade och ligger under mark, så där har vi inga problem. Vi håller oss hemma och väntar ut det, säger han.

About Sten

Check Also

Ökade växthusgasutsläpp från trafiken

MiljöTT Förra året ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent enligt en rapport …