”Rasismen går inte att debattera bort”

Det ska vara helt oacceptabelt att rösta på ett rasistiskt parti i ett civiliserat samhälle. När det inte är det – måste vi göra det oacceptabelt.

Partier med antirasistiska ambitioner – ja, nu måste ni kanske omvärdera ert antirasistiska arbete. Men inte genom att föra en rasistisk politik. Ni måste föra en hård och konsekvent klasspolitik där skillnaderna mellan höger och vänster blir tydliga och kännbara. Men främst måste ni lyfta era rumpor och protestera, marginalisera och stigmatisera!

För det har ni inte gjort.

Fascismen har aldrig varit så normaliserad i Sverige och det har vi inte bara Sverigedemokraterna att tacka för. Nazister tillåts demonstrera öppet på gatorna, antirasister och antifascister påstås ha odemokratiska åsikter, journalister och ledarskribenter för rasistiska resonemang utan ifrågasättande, borgerliga politiker använder rasistisk politik för att sko sig. Som att det här är en lek. Sluta uppmuntra och normalisera – börja gör motstånd och stigmatisera!

Ni måste sluta prata om Sverigedemokraterna som utsatta och missförstådda människor. Sluta distansera er från rasism genom att intala er själva att ni är så fredade från det.

Sluta tro att ni är goda människor för att ni visar förståelse för Sverigedemokraterna genom att stämpla dem som outbildade och oinsatta. Det går utmärkt att ha en politisk åsikt utan att ha läst ett enda poäng på universitetet. Låt människor stå till svars för sina politiska åsikter och sluta förklara deras rasism med klassförakt.

Sluta debattera! Alla försök att debattera bort rasismen har misslyckats. Rasismen går inte att debattera bort! Varje gång en rasist får yttra sig kommer han sprida rasistisk propaganda. Vi måste vägra ta debatten om fascisternas problemformuleringar.

För låt oss inse fakta – Sverigedemokraterna är inte bara ett missnöjesparti – det är ett nöjdhetsparti. Det är på många sätt ett nöjdhetsparti för de som är nöjda med sina privilegier och rädda att förlora dem.

Det är mörkt nu. Så in i helvete mörkt. Men aldrig ger vi upp. Aldrig en meter åt fascisterna. Tills den dag vi dör. Det vi måste göra nu är att organisera motståndet. På arbetet, i skolan, i bostadsområdet och på gatan. Aldrig ska fascisterna få hota oss.

Sandra Lindquist, förbundsordförande Vänsterns studentförbund

 

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …

10 comments