Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Lapp från den åtalade blev åklagarbevis
Rättegången om 17-åriga Wilmas död inleds i Uddevalla tingsrätt i dag. Nio förhandlingsdagar är planerade till och med 16 juni. Arkivbild.

Lapp från den åtalade blev åklagarbevis

BrottTT

Åklagaren sparade ett kort till sist i sin sakframställan när rättegången om mordet på 17-åriga Wilma i Uddevalla inleddes. Just innan dagens förhandling avslutades, hänvisade åklagaren till en text den åtalade själv skrivit:

”Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord”.

Den mordåtalade 23-årige pojkvännen, klädd i en mönstrad mörkblå skjorta, lyssnar uppmärksamt under dagen när åklagarna ger sin version av vad som kan ha hänt 17-åriga Wilma. Åklagarna ger bland annat detaljerade uppgifter om blodspår på många ställen i lägenheten där paret bodde.

Mannen nekar till att ha begått något brott. Men åklagaren radar upp omständigheter som är besvärande för honom..

I samband med att åtalet lades fram, för två veckor sedan, fördes 23-åringen till sjukhus två gånger från sin häktescell. Vid det ena tillfället hittades en lapp i cellen, där 23-åringen skrivit: ”Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord. Jag bestämmer över mitt eget liv”.

”Förknippar”

Den korta texten har åklagaren nu lagt till sin bevisning.

Han benämner Wilmas död som ett mord, och förknippar detta med sin egen person, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

När rättegången fortsätter på torsdag får vi veta hur 23-åringen, och hans advokater, svarar på åklagarens sena tillägg i bevisningen.

Han anklagas för att ha dödat sin flickvän med upprepat trubbigt våld, och sedan styckat kroppen. En av Wilmas kroppsdelar hittades gömd i en väska i mannens lägenhet. På emballaget fanns 23-åringens fingeravtryck. Resten av flickans kvarlevor har ännu inte hittats.

Brukade höra av sig

Den åtalade har uppgett att hans flickvän lämnade lägenheten efter ett bråk. Men vid liknande tillfällen tidigare brukade båda höra av sig till anhöriga eller vänner.

Wilma hörde av sig till väninnor och till sin mamma eller pappa, säger Westerberg.

Men efter det sista bråket hörde ingen av dem av sig till någon.

Efter ett par dagar insåg Wilmas anhöriga och vänner att hon var försvunnen. Men när de tog kontakt med 23-åringen, och sökandet efter flickan drog i gång, verkade mannen ointresserad.

Han är inte intresserad av att leta efter Wilma. Han bryr sig inte om vad som kan ha hänt henne. Han är frånvarande, säger Jim Westerberg som en sammanfattning av 23-åringens uppträdande.

Pojkvännen hade tillgång till bil i sitt arbete. Dagen innan han greps, besökte 23-åringen bostaden med bil fem gånger under arbetspassets gång.

Man kan misstänka att då undanröjs bevis och kropp, säger åklagare Jim Westerberg.

Bråk och blodspår

I lägenheten hittade polisens tekniker blodspår från Wilma på många ställen, framför allt i vardagsrummet. Grannar har berättat att de har hört högljutt bråk från lägenheten den dag då flickan misstänks ha mördats.

Det är bland annat detta åklagaren hänvisar till när han beskriver den totala bevisningen som stark, trots att bara en del av flickans kropp har hittats och dödsorsaken därmed inte kunnat fastställas.

Pojkvännen är åtalad för mord och brott mot griftefrid. Som alternativ till rubriken mord har åklagaren i andra hand yrkat att 23-åringen fälls för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

About Sten

Check Also

Två till sjukhus efter villabrand

BrandTT Två personer har förts till sjukhus med oklara skador sedan en villa övertänts i …