Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Jemen: Många civila dödade men samtal pågår
I lägren i nordöstra Syrien finns tiotusentals kvinnor från mer än 50 länder. Arkivbild

Jemen: Många civila dödade men samtal pågår

JemenTT-AFP

Minst 31 civila har dödats och 12 skadats i nya flygattacker av den saudiskledda militäralliansens mot områden som kontrolleras av de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen.

Men enligt Saudiarabien fortsätter ändå samtalen mellan parterna för att försöka få till en nedtrappning av striderna.

Enligt FN dödades minst 31 civila i nya flygattacker utförda av alliansen i den nordliga provinsen al-Jawf på lördagen. Dessutom skadades minst 12 civila.

Lise Grande, FN:s humanitära samordnare för Jemen, fördömer de ”fruktansvärda attackerna”.

Enligt internationell humanitär lag är de parter som tar till våld skyldiga att skydda civila. Fem år in i denna konflikt misslyckas fortfarande krigförande med att upprätthålla detta ansvar. Det är chockerande, säger hon.

Rebellernas tv-kanal al-Masirah rapporterar att finns både kvinnor och barn bland de dödade och skadade.

Skjutits ned

Militäralliansen medgav på lördagen att det möjligen kan ha uppstått ”indirekta skador” under sök- och räddningsinsatserna sedan ett saudiskt stridsflygplan av typen Tornado kraschat i al-Jawf.

Huthirebellerna gick på fredagen ut med att de skjutit ned ett Tornadoflygplan med en ”avancerad luftvärnsrobot” i samma område.

Alliansen meddelar inte orsaken till förlusten av planet, eller hur det gick för besättningen.

Flygplanet kraschade under ett uppdrag för att understödja jemenitiska regeringsstyrkor, enligt Saudiarabiens statliga nyhetsbyrå SPA.

Rebellerna och alliansen har stridit mot varandra sedan våren 2015 och tiotusentals människor har dödats till följd av konflikten. Den har också orsakat vad FN kallar världens värsta humanitära kris.

Fortsatta samtal

Sedan september i fjol har informella samtal pågått mellan rebellerna och Saudiarabien för att trappa ned striderna. Men inte minst en robotattack mot en moské i en militärbas i provinsen Marib i Jemen den 19 januari som rebellerna beskyllts för och där över 100 människor dödades försvårade samtalen.

Trots de nya stridshandlingarna fortsätter Saudiarabien ända samtalen med rebellerna, säger utrikesminister Faisal bin Farhan Al-Saud på lördagen i samband med den säkerhetspolitiska konferensen i München.

De gör framsteg. Vi har sett en del försämring nyligen men vi är fast beslutna att röra dem framåt, säger ministern om samtalen.

About Sten

Check Also

Väntad seger för regeringsparti i Kamerun

KamerunTT-AFP Det styrande partiet Kameruns folkdemokratiska rörelse (RDPC) tog som väntat – eftersom det främsta …