Banderoll i Sydkoreas huvudstad Seoul med rekommendationer om hur människor själva kan förebygga att smittas av viruset.

Fler smittade i Iran – frågetecken vid antal

CoronavirusTT-AFP-Reuters

Antalet virussmittade i Iran fortsätter att stiga – och flera länder i Irans närområde har upptäckt sina första fall hos personer som varit i Iran. Myndigheterna anklagas samtidigt för att mörka ett högre antal.

I Sydkorea har antalet smittade passerat 800.

Ytterligare över 200 personer i Sydkorea har bekräftats vara smittade av coronaviruset, som började spridas i kinesiska Wuhan i slutet av förra året.

Minst sju smittade har avlidit i landet, där totalt över 800 personer bekräftats infekterade, vilket är det största antalet utanför Kina. De flesta av de nya fallen av smitta har koppling till en kristen församling i staden Daegu.

Den sydkoreanska regeringen har bland annat förlängt förskole- och skollov med en vecka och planerar mer omfattande kontroll av personer som anländer från Kina. Starten av fotbollsligan K-league har också skjutits upp.

Om vi inte kan stoppa spridningen i Daeguregionen på ett effektivt sätt så finns det stor risk att det kan leda till nationell spridning, säger vice hälsominister Kim Kang-lip.

Oklar dödssiffra

Fler och fler länder tar till åtgärder för att förebygga att viruset får fäste – eller sprids ytterligare. Efter flera dödsfall i Iran har olika grannländer stängt gränserna.

Men det råder delade meningar om hur många som faktiskt dött av viruset i landet. Enligt de iranska myndigheterna har tolv personer avlidit och ett 60-tal smittat.

50 personer dött av coronaviruset enbart i staden Qom, säger däremot parlamentarikern Ahmad Amirabadi Farahani enligt nyhetsbyrån Ilna, som står reformpolitiker nära. Farahani hävdar att myndigheterna mörkar utbredningen.

Myndighetssiffrorna ger sken av en ovanligt hög dödlighet, men det är för tidigt att dra några slutsatser, enligt Världshälsoorganisationen WHO:s nödlägeschef Michael Ryan. Enligt honom kan det vara så att endast de mest allvarliga fallen har upptäckts hittills.

Vi behöver förstå de exakta omständigheterna kring vad som har hänt i Iran, men det är tydligt att det skett samlingar för religiösa festivaler, med människor som kommer och sedan förflyttar sig efteråt, säger Ryan.

Kuwait, Afghanistan, Bahrain, Oman och Irak har bekräftat sina första fall av smittan under måndagen. I Förenade arabemiraten och Libanon bekräftade man de första fallen under helgen, hos personer som är från eller har varit i Iran.

Ställer in kongress

I Kina var tanken att landets årliga folkkongress skulle samlas i Peking den 5 mars, men nu meddelar statliga medier att mötet med anledning av coronaviruset skjuts på framtiden.

Samtidigt kommer blandade signaler från Kina rörande virusbekämpningen. Antalet smittade faller i och för sig till 409 nya fall det senaste dygnet, en nedgång från 648 fall dygnet innan. Men antalet döda steg till 150 nya fall, från 97.

Kina har även trappat ner sina åtgärder i ytterligare fyra provinser. Det är Yunnan, Guangdong, Shanxi och Guizhoo, där den högsta varningsklassen har varit utlyst, som nu sänker nivån som styr vilka åtgärder som implementeras. I fredags blev Gansuprovinsen den första att sänka sin varningsnivå, vilket följdes av Liaoning dagen därpå.

Manar till förberedelse

Virusspridningen i Kina har nått sin topp, enligt WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Nyckelbudskapet som bör ge länder hopp, mod och en känsla av säkerhet är att detta virus kan begränsas, och det finns också många länder som har gjort exakt det, säger han vid en presskonferens i Genève.

Han säger att det är fel att beskriva spridningen som en pandemi, i nuläget.

Vi måste fokusera på begränsningen medan vi gör allt vi kan för att förbereda oss på en potentiell pandemi.

Över 77 000 människor har smittats av det nya coronaviruset och mer än 2 500 personer har avlidit, främst i den värsta drabbade Hubeiprovinsen.

I Europa är Italien värst drabbat, med över 220 bekräftade coronafall och flera dödsfall. Över 50 000 personer har uppmanats att hålla sig hemma och ett förbud att resa till eller från landets elva värst drabbade orter har införts.

About Sten

Check Also

Italien tar steg mot nytt stödpaket

ItalienTT-AFP Italiens regering har godkänt ett stimulanspaket på totalt 25 miljarder euro för att få …