Home / Ekonomi / Arbete / SCB:s generaldirektör kallas till riksdagen
Civilminister Lena Micko (S) kräver att felaktigheterna kring SCB:s officiella statistik inte upprepas. Arkivbild.

SCB:s generaldirektör kallas till riksdagen

EkonomiTT

Statistiska centralbyråns (SCB) generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott med anledning av de felaktiga arbetslöshetssiffrorna, skriver Aftonbladet.

Även regeringen har ögonen på myndigheten framöver.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) säger i en skriftlig kommentar till Aftonbladet att hon förväntar sig att Stymne förklarar hur situationen har kunnat uppstå och vad de gör för att det inte ska upprepas.

”Statistiken från SCB måste vara korrekt, det är av avgörande betydelse för oss i riksdagen när vi fattar beslut”, säger hon.

Regeringen kommer att följa upp SCB:s fortsatta arbete för att säkerställa att felaktigheterna i myndighetens officiella statistik inte upprepas i framtiden. Det meddelar civilminister Lena Micko (S) efter ett möte med Stymne på onsdagen.

”Jag framförde regeringens krav där vi förutsätter att de felaktigheter och kvalitetsbrister som uppdagats och som rör den officiella statistiken inte upprepas. Det här handlar om tilltron till myndigheten och en grundläggande utgångspunkt är att statistiken ska vara kvalitetssäkrad”, säger Micko i ett uttalande.

SCB publicerade tidigare i höst arbetslöshetssiffror som inte visade sig stämma. Felaktigheterna kan dateras till sommaren 2018 och berodde på fel i rådatan från Evry, den konsultfirma myndigheten anlitat.

I veckan bröt SCB med Evry och publicerar på torsdag omarbetade siffror, som ska ge en bättre bild av läget från juli 2018 och framåt.

About Sten

Check Also

Automatisk radering det nya normala i Google

EkonomiTT Nätjätten Google – som utreds av EU – tar ännu ett steg för att …