Home / Nyheter / Inrikes / Regeringen välkomnar nytt EU-förslag för kvotflyktingar – Vill inte ändra Dublin
Foto: DFID - UK Department for International Development

Regeringen välkomnar nytt EU-förslag för kvotflyktingar – Vill inte ändra Dublin

Den svenska regeringen välkomnar EU-kommissionens förslag om att EU-länderna ska dela på ansvaret för 20 000 kvotflyktingar. Förslaget skulle innebära att Sverige får 491  kvotflyktingar.

Det nya systemet för kvotflyktingar beräknas kostas 50 miljoner euro och för 2015-2016 och fördelningen av flyktingarna ska göras med hänsyn till landets folkmängd och landets välstånd. Länder som redan tagit emot fler asylsökande än andra EU-länder kommer att få ”rabatt” på mottagandet. Likaså för länder som lider av hög arbetslöshet.

Efter att EU-Kommissionen presenterade förslaget den 13 maj uttryckte den brittiska inrikesministern kritik mot det nya systemet och hävdade att det kommer att hjälpa ”kriminella gäng” att fortsätta sin verksamhet.

Sveriges migrationsminister Morgan Johansson säger till SVT att han välkomnar förslaget.

– Det här går absolut i rätt riktning, säger justitieminister Morgan Johansson (S) om kommissionens förslag och menar att det är ett resultat också av att Sverige och Tyskland drivit på hårt. säger Johansson till TT.

Röda korset efterlyser fler förslag än de EU-kommissionen kommit med. Anki Carlsson, chef för Svenska Röda korsets migrations- och integrationsenhet vill se mindre fokus på att bekämpa flyktingsmuggling och att det istället skapas möjligheter att kunna få humanitära visum för personer som vill söka asyl i Sverige. Hon anser att detta skulle kunna resultera i att människor inte behöver riskera sina liv för att komma till Europa. Hon efterlyser också bättre räddningsaktioner i Medelhavet för att minska de dödsolyckor som sker, skriver SVT.

Morgan Johansson vill dock inte i dagsläget förändra den kontroversiella Dublinförordningen vilken säger att flyktingar måste söka asyl i det första EU-land de kommer till.

– Så länge vi har Dublinförordningen så gäller den. Men ska vi gå över till ett annat system så är vi beredda att diskutera det, säger Johansson till SVT.

Redaktionen
Externa länkar:
Migrationsministern: En framgång för Sverige
Ambitiöst – och nästintill omöjligt – EU-förslag om migration
Regeringen välkomnar flyktingförslag

About Sten

Check Also

Allt fler anmäler skador i vården

SjukvårdTT Förra året anmäldes 17 900 skador i vården till Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag (Löf). Anmälningar gällande …