Utredare föreslår att ett nej ska räcka – FATTA: Hjälper inte mot frozen fright

Regeringens utredare Mari Heidenborg presenterade sin utredning till en samtyckeslag under måndagen. I den föreslår hon att ett nej ska räcka för att det ska räknas som våldtäkt.

– I dag krävs det att gärningsmannen använt hot, våld eller utnyttjat en person som exempelvis varit berusad. Nu ska det räcka med att man säger nej, alltså att en person anser att den inte deltagit frivilligt säger Mari Heidenborg till Svd.

I Oktober kommer lagförslaget att lämnas in till regeringen då utredningen inte är helt klar. Heidenborg vill också att begreppet ”våldtäkt” ska slopas till förmån för ”sexuellt övergrepp” då ”våld” inte kommer att krävas för att det ska anses vara våldtäkt.

Organisationen FATTA som arbetar mot sexuellt våld välkomnade utredningens förslag men påpekade att den inte räcker ändra fram då det ibland är svårt att ens våga säga nej.

– Idag är en stor dag för FATTA! Regeringens särskilda utredare föreslår att en samtyckeslag ska införas! Det är vi mycket glada över. Vi hoppas dock att vi ska våga prata om vikten av att se samtycke som ”allt annat än ett ja är ett nej” istället för ”ett nej är ett nej”. Detta då vi vet att en av de vanligaste reaktionerna när du blir utsatt för en sådan hotfull situation som våldtäkt så reagerar kroppen med frozen fright – vilket gör att du inte KAN säga nej. Det finns flera situationer där det inte går att säga nej – vi hoppas att vi kan kräva att vi åtminstone bör få en ja-signal från den vi vill ha sex med framöver, skriver organisationen på sin Facebook.

Redaktionen
Externa länkar:
Lagman: Sverige bör införa samtyckeslag
FATTA 

About Sten

Check Also

Skärmflygare störtat – man till sjukhus

OlyckorTT En skärmflygare har störtat utanför Tenhult, sydost om Jönköping. Vi fick in larmet från …