USA:s president Donald Trump fortsätter sina försök att vända valresultatet. Arkivbild.

Republikaner i Michigan lovar följa valresultat


USATT-Reuters

Donald Trump fortsätter att möta motgångar i sitt försök att klamra sig fast vid makten. I både Georgia och Michigan lovar presidentens partikamrater att respektera valresultatet – men i Michigan försöker de fördröja processen.

Efter att ha misslyckats med att utmana delresultat i olika domstolsprocesser har Trump få möjligheter kvar att vända valutgången till sin fördel.

I det läget har presidentens medhjälpare börjat undersöka möjligheten att få republikanskt styrda vågmästardelstater där Biden vunnit att helt enkelt strunta i resultatet och utropa Trump som segrare, skriver Reuters med hänvisning till tre källor med kännedom om planen.

Under fredagen träffade Trump de två republikanska majoritetsledarna i Michigans delstatsparlament, som han bjudit in till ett möte i Vita huset.

Presidentens talesperson Kayleigh McEnany beskrev tidigare under fredagen mötet som en rutinhändelse där det inte skulle bli fråga om några påtryckningar.

Men Michiganrepublikanerna gick efter mötet ut med ett uttalande där de kommenterade valet.

”Flest röster vinner”

”Vi har ännu inte fått kännedom om någon information som skulle ändra valresultatet i Michigan och som ledare för parlamentet kommer vi att följa lagen och följa den sedvanliga proceduren för att utse Michigans elektorer”, skriver Mike Shirkey, majoritetsledare i delstatens senat, och Lee Chatfield, majoritetsledare i delstatens representanthus, i ett gemensamt uttalande efter mötet.

”Den kandidat som vinner flest röster vinner valet och därmed Michigans elektorsröster”, slår de fast.

De tillägger dock att alla anklagelser om valfusk bör undersökas noga.

”Michigans godkännande av valresultatet bör vara en noga övervägd process utan hot och skrämsel”, skriver Shirkey och Chatfield, som också uppger att de under mötet bett om mer federalt stöd i kampen mot pandemin.

Vita huset gav ingen omedelbar kommentar till uttalandena.

”Siffror ljuger inte”

På fredagen fastställdes Joe Bidens seger i delstaten Georgia efter en manuell omräkning av rösterna. Trots det ifrågasatte Trump återigen resultatet.

Men hans republikanske allierade Brad Raffensperger, delstatsminister i Georgia med ansvar för valfrågor, slår fast att Biden vunnit delstaten.

Jag är en stolt Trump-anhängare. Som andra republikaner är jag missnöjd över att vår kandidat inte vann Georgias elektorsröster, sade Raffensperger vid en presskonferens på fredagen, och tillade:

Siffror ljuger inte.

Trumplägrets fokus ligger just nu även på Pennsylvania, vars delstatsparlament också har en republikansk majoritet.

Men även om situationen i Michigan och Pennsylvania på något sätt skulle kunna vändas till Trumps fördel skulle presidenten behöva att valresultatet rivs upp i ytterligare en delstat för att få fler elektorer än Biden.

Något sådant har aldrig tidigare hänt i USA:s moderna historia.

Trump skulle dessutom behöva få med sig USA:s kongress, samt troligtvis även landets högsta domstol, skriver Reuters.

Omröstning 14 december

Michigan, Pennsylvania och Wisconsin, vars parlament också styrs av republikaner, var avgörande för Trumps valseger 2016 – och lika avgörande för förlusten fyra år senare.

I Michigan fick Biden över 155 000 fler röster än Trump.

Samtidigt försöker republikanerna få valmyndigheten i delstaten att ta paus. I ett brev till valnämnden säger de sig vilja revidera rösträkningen i det stora Wade county, där det starka demokratiska fästet Detroit ingår.

Myndigheten är tänkt att på måndag ha ett första möte för att så småningom kunna fastslå ett officiellt resultat.

I Pennsylvania är Bidens försprång nästan 81 000 röster. I Wisconsin pågår en omräkning initierad av Trumpkampanjen och enligt Bidens kampanj är delstaten på väg att fastställa Bidens seger, med en marginal på drygt 20 500 röster.

Totalt har Biden samlat ihop 306 elektorsröster, mot Trumps 232. Elektorsomröstningen sker den 14 december, och delstaterna måste ha godkänt sina valresultat och utsett elektorer senaste sex dagar före.

About Sten

Check Also

Biden ska börja få underrättelseuppdateringar

USATT-AFP-Reuters Maktövergången i USA inleds nu formellt, i och med att myndigheten GSA godkänner att …