Riksdagen har sagt jag till regeringens förslag om sänkt energi- och koldioxidskatt på bensin och diesel från den 1 januari. Det innebär att literpriset inte ökar lika mycket som det annars skulle ha gjort på grund av andra höjningar av drivmedelsskatter. Arkivbild.

Riksdagen dämpar höjning av bensinskatt

PolitikTT

Riksdagen säger ja till regeringens förslag om sänkt energi- och koldioxidskatt på bensin och diesel från årsskiftet. Det ska mildra andra höjningar av drivmedelsskatterna.

Sänkningen sker för att dämpa andra, större höjningar som följer av att den automatiska uppräkningen av skatterna på drivmedel återinförs. Det handlar om den så kallade indexeringen som sker utifrån förändringar av konsumentpriserna och bruttonationalprodukten (BNP).

Regeringen och riksdagens majoritet vill också möta prishöjningar som kan ske för att kraven på inblandning av mer biodrivmedel ökar.

Den sammantagna effekten av sänkningar och höjningar ska bli att literpriset vid pump ska bli omkring, grovt räknat, 10-15 öre lägre än vad det annars hade blivit.

Moderaterna reserverade sig ville sänka skatten mer, med upp till en krona per liter, och dessutom avskaffa BNP-indexeringen. SD hade också en reservation mot höjningsförslagen.

About Sten

Check Also

Tårgas mot demonstranter i Beirut

LibanonTT Ilskan växer mot regeringen i Libanon efter de massiva explosionerna i Beirut. Stora protester …