Home / Utrikes / Asien / Risk för mer våld i Kashmir efter flygattack
Deltagare i en manifestation i New Delhi till stöd för de indiska flygattackerna mot mål på den pakistanska sidan i Kashmir.

Risk för mer våld i Kashmir efter flygattack

KashmirTT

Konflikten mellan Indien och Pakistan riskerar att trappas upp ytterligare efter att indiska stridsflyg attackerat mål i den pakistanska delen av gränsområdet Kashmir.

Avgörande blir hur Kina väljer att agera.

EU uppmanar Indien och Pakistan att agera återhållsamt efter att indiska stridsflygplan flugit över den så kallade kontrollinjen i det omstridda Kashmir och attackerat vad Indien kallar för terrorläger på den pakistanska sidan.

Vi har kontakt med båda länderna och det vi anser vara viktigast är att samtliga parter vidtar maximal återhållsamhet och undviker ytterligare eskalering av spänningen, säger Maja Kocijancic, talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini, till nyhetsbyrån AFP.

Indiens utrikesdepartement uppger att man attackerade ett läger för militanta islamister som var i färd med att förbereda självmordsdåd mot indiska städer och att ett stort antal militanta islamister ska ha dödats i flygräden.

Kan eskalera

Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, utesluter inte att flygräden kan starta en våldspiral i den omstridda regionen, som levt i någorlunda lugn fram till för några år sedan. Att upptrappningen sker just nu har flera orsaker. En är den allt mer hindunationalistiska inriktning som den indiska regeringen tagit. Den gör att regeringen upplever sig tvingad att agera kraftigt mot muslimska islamister.

Pakistan har inte meddelat hur de tänker bemöta attacken.

Där känner man nu av den inhemska opinionen, men framförallt hur Kina ställer sig till det hela. Pakistan och Kina har en nära relation i dag. Vid en konflikt skulle Kina ställa sig på Pakistans sida och det skulle innebära tre länder som har kärnvapen, säger han.

Pakistans militär uppger att inga människor har dödats och ingen infrastruktur skadats i attacken.

Återigen har den indiska regeringen tillgripit en egennyttig, vårdslös och fiktiv anklagelse, säger Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi vid en presskonferens i Islamabad.

Även Kina manar båda sidor till återhållsamhet, enligt Reuters.

Civila dödade

Runt lunchtid på tisdagen sköt det indiska flygvapnet ner en obemannad drönare nära gränsen mot Pakistan i delstaten Gujarat. Det är dock oklart om drönaren tillhörde Pakistan.

Under tisdagskvällen sade sedan pakistanska myndigheter att två kvinnor och två barn dödats när indiska granater träffat civila bostäder i pakistanska delen av Kashmir. Tio civila skadades också.

Relationen mellan de två kärnvapenutrustade grannländerna har blivit alltmer spänd sedan 40 personer i Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor dödades i en självmordsattack i området för knappt två veckor sedan.

Den väpnade islamistgruppen Jaish-e-Mohammad har tagit på sig dådet.

Indien har riktat anklagelser mot Pakistan, som nekar till att ha haft något med det dådet att göra.

Länderna styr varsin del av Kashmir, men gör båda anspråk på hela området.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …