Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Iran vill inte kännas vid robotattack
Flera militärbaser i Syrien har beskjutits med robotar, enligt landets statliga medier. Arkivbild.

Iran vill inte kännas vid robotattack

SyrienTT

Ett stort antal iranier uppges ha dödats i robotattacker mot militärbaser i Syrien – och Israel pekas ut som skyldigt.

Men dagen efter vill varken Iran eller Israel kännas vid händelsen.

Totalt uppges minst 26 personer ha dödats när robotar avfyrades mot två militäranläggningar i Syrien, i Aleppo- respektive Hamaprovinsen, på söndagskvällen. Uppgifterna kommer från oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Givet målets natur är det troligt att det var en israelisk attack, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman till AFP.

Även syriska statsmedier har rapporterat om attackerna och beskrivit dem som en ”ny aggression” från landets fiender.

”Dödligast hittills”

Det är signifikant om det stämmer. Då är det den mest dödliga attacken hittills i Syrien som kan tillskrivas Israel, säger Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Lunds universitet.

Me de två troliga huvudparterna förnekar inblandning. Israels underrättelseminister Yisrael Katz säger att han ”inte känner till” attacken och Iran dementerar via statsmedier alla uppgifter om en attack och att någon iranier skulle ha dödats.

Bakom kulisserna ser Anders Persson ett strategiskt spel med stora insatser:

Det kalla krig som pågår mellan Iran och Israel blir allt hetare. Inbördeskriget i Syrien har varit långt och farligt och är inte slut än, men det känns som att det går mot en efterkrigsfas som om möjligt kan bli ännu farligare, där alla regionala stormakter försöker positionera sig i det framtida Syrien.

Har utlovat hämnd

Iran har gradvis utökat sin närvaro i Syrien och har militär personal vid flera baser, till stöd för den syriska Assadregimen och andra Iransponsrade miliser i området. Israel har återkommande sagt att de kommer att stoppa alla försök av Iran att etablera sig militärt i landet.

Spänningen länderna emellan tilltog ordentligt när en annan militärbas i Syrien attackerades i början av april. Då dödades 14 personer, varav hälften iranier, och Iran utlovade hämnd. Den tycks så här långt ha låtit vänta på sig.

New York Times rapporterar att stora vapenförråd – med runt 200 robotar som kan avfyras mot landmål – förstördes i söndagskvällens angrepp.

Logiken i att inte ta på sig ansvaret för en attack är att man ger den andra sidan en möjlighet att rädda sitt ansikte. Det blir ett psykologiskt spel där man ger dem en chans att inte känna sig tvingade att hämnas, säger Anders Persson.

Rysk ledande roll

Varken USA eller EU har motiv att ge sig på Iran när frågan om kärnteknikavtalet är uppe på bordet igen, enligt Persson. Frågan är vilken fot Ryssland ställer sig på.

De spelar rollen av att vara både vän och allierad samt antagonist och direkt fiende till Israel i Syrien. Det är ett extremt spännande rollspel som pågår och det är ingen fråga om att Ryssland är den ledande stormakten.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …