Home / Utrikes / Europa / Robothand ska tackla mänskliga utmaningar
Robothanden klarar av att lösa kuben även när forskarna petar på den med en penna.

Robothand ska tackla mänskliga utmaningar

VetenskapTT

En svensk forskare har varit med och tagit fram algoritmer som gör det möjligt för en robothand att lösa Rubiks kub. Målet är att robotar ska kunna tackla mänskliga problem.

Vi ville att den skulle lösa Rubiks kub, eftersom det är svårt även för människor att göra med en hand, säger Peter Welinder.

En dator kopplad till en ensam robothand har lärt sig att vända och vrida på Rubiks kub så att alla färgerna hamnar på rätt plats. Den stora utmaningen är inte att lösa själva kuben, det klarar datorer på nolltid, utan att röra fingrarna på rätt sätt för att flytta färgerna – utan att tappa kuben.

Det finns robotar som är skapade för ändamålet, men de kan inte göra något annat, det var därför vi ville styra en robothand, säger Peter Welinder, forskare vid det amerikanska företaget Open AI.

Det vi är ute efter är att bygga generella algoritmer så att vi kan tackla alla de problem som robotar kommer att utsättas för när man tar in dem i omgivningar där människor finns.

Fingerfärdighet

Att lösa Rubiks kub med en hand kräver en avancerad fingerfärdighet även för människor. Den självlärande artificiella intelligensen som styr handen fick därför först pröva sig fram i en simulerad datormiljö i motsvarande 13 000 år. Därefter kopplades den ihop med robothanden, för att finslipa tekniken i den fysiska världen.

Vi gjorde det svårare och svårare för robothanden, vi petade på den med en penna och med en mjukisgiraff. Vi satte på den en gummihandske men den klarade att hitta nya strategier.

Robust algoritm

Genom att justera sina rörelser och stärka greppet klarade systemet att lösa kuben. Algoritmen blev allt mer robust, vilket är avgörande om robotar ska kunna hjälpa oss människor i hemmet, exempelvis med att diska och städa.

Robothänder har funnits i 15-20 år, men de har bara kunnat göra en sak. Människor kan göra så väldigt mycket olika saker med sina händer, säger Peter Welinder.

About Sten

Check Also

Senaste kallbadhuset revs på 30-talet

FritidTT Det gamla Strömbadet i centrala Stockholm försvann 1936. En imponerande anläggning med tinnar, torn, …