Home / Utrikes / Asien / Rohingyer vill inte återvända till Myanmar
Unga rohingyer betraktar myanmariska och kinesiska tjänstemän som besöker flyktinglägret Cox's Bazar på torsdagen.

Rohingyer vill inte återvända till Myanmar

BangladeshTT

Den kritiserade planen för att återföra rohingyaflyktingar till Myanmar ser inte ut att bli satt i verket.

Inga rohingyaflyktingar har dykt upp till de bussar som ska föra flyktingarna tillbaka till det krigshärjade landet.

Fem bussar och tio lastbilar stod under torsdagsmorgonen redo i de bangladeshiska flyktinglägren för att köra frivilliga rohingyaflyktingar tillbaka till ett okänt mål i Myanmar, rapporterar AFP. Men bussarna står tomma och flera av de som godkänts för att återvända har uttalat stor rädsla för att återföras till landet de flytt från.

”Myanmars regim våldtog och dödade oss. Så vi behöver säkerhet. Utan någon säkerhet kommer vi aldrig att återvända”, säger rohingyaledaren Nosima i ett uttalande.

Myanmar har godkänt 3 450 rohingyer i Bangladesh för att återvända efter att de flytt militärens härjningar i landet, som enligt FN innefattat massavrättningar, mordbränder och gruppvåldtäkter. Brotten har lett till att Myanmars arméchef anklagats av FN för brott mot mänskligheten och för att ha orsakat ett folkmord.

Kritiserad plan

Planen att återföra flyktingar har kritiserats från flera håll, då landet inte ansetts vara förberett att ta emot flyktingarna på det sätt som återvändningsavtalet mellan Bangladesh och Myanmar förespråkar. Där står bland annat att personer ska återföras till sina hembyar, och om byarna inte finns kvar ska de återföras till en plats i närheten som de själva accepterar.

Anders Frankenberg, biståndschef vid Sida i Myanmar, säger att det inte är förvånande att ingen velat återvända och att det påminner om vad som hände i november förra året, då ett tidigare återflyttningsförsök misslyckades. Han pekar på att ingenting är förberett för att flyktingarna ska kunna återvända och att ingen vet vad som skulle hända med dem.

Det är egentligen ganska olyckligt att man gör det på det sättet, då det är ganska stressande att man kör ut bussar så här, säger Anders Frankenberg till TT.

Han poängterar att det inte finns några förutsättningar för rohingyer att återvända. Det är ingenting som har förändrats i området, snarare tvärtom. Det finns en risk att återvändande flyktingar skulle hamna i läger, som egentligen bara är tänkta som en sluss för att föra flyktingarna vidare till sina hembyar.

”Ingen vill återvända”

Personal från såväl FN som Bangladeshs flyktingkommission har sedan planen blev officiell intervjuat familjer i lägren för att se om det finns en vilja att återvända till Myanmar.

Vi har ännu inte fått ett positivt besked från någon familj, säger en FN-arbetare till nyhetsbyrån AFP.

Den lokala rohingyaledaren Jafar Alam säger att flyktingarna drabbades av panik när de fick kännedom om återflyttningsplanen och kände en stark rädsla för att flyttas till läger i Myanmar.

About Sten

Check Also

Hemtjänstanställd erkänner stölder hos döda

BrottTT En man i 30-årsåldern, som varit anställd inom hemtjänsten, erkänner att han stulit från …