Home / Utrikes / Europa / Rosa Salazar: ”Kände släktskap” med Alita
Rosa Salazar spelar Alita i filmen "Alita: Battle Angel". Arkivbild.

Rosa Salazar: ”Kände släktskap” med Alita

FilmTT

I en värld förödd av krig finner en läkare en cyborg och namnger henne efter sin döda dotter. ”Alita: Battle Angel” bygger på en japansk manga – men huvudrollsinnehavaren Rosa Salazar hittade ändå likheter mellan sig själv och sin rollfigur

Alita är från början en mangafigur med extraordinära stridskunskaper, ”född” många århundraden efter vår tid. Så långt är det svårt att se några likheter mellan henne och den skådespelare som gestaltar henne på bio. Men precis som Alita kommer Rosa Salazar från blygsamma förhållanden.

Under en period hade jag ingenstans att bo, säger hon till TT och fortsätter:

Jag kände verkligen släktskap med henne. Det var aldrig någon som gjorde mig några tjänster. Jag kände att det här på många sätt var min historia.

”Alita: Battle Angel” är regisserad av Robert Rodriguez och producerad av James Cameron. Denne hade legat på projektet i ett par decennier, han hade planerat att regissera filmen själv. Men arbetet med ”Avatar” och dess tre uppföljare tog upp hans tid och han överlät regijobbet till ”Sin City”-regissören Rodriguez.

Förstörd av krig

Filmen utspelas ungefär 500 år i framtiden, i en värld som är förstörd av krig. En läkare hittar delar av en cyborg och restaurerar denna – han döper henne till Alita. En cyborg som visar sig vara ett vapen olikt alla andra.

Det kändes verkligen surrealistiskt att se mig själv, säger Rosa Salazar.

I filmen bär hennes ansikte en blandning av hennes verkliga drag och av digitala effekter.

Robert och James sade till mig från början ”vi kommer att förbättra några av dina drag och funktioner, men under allt detta är det du. Och det är det du ska tänka på.” Så när jag ser filmen ser jag mycket av mig själv, det är liksom två delar som bildar en helhet.

Hon jobbade mycket med motion capture, bar elektroder på kroppen som man sedan använde för dataanimering. Hon säger att det delvis kändes obekvämt.

Men det bleknade jämfört med vad vi åstadkom. Vi skapade en karaktär från ingenting. Det var fantastiskt.

Var klassens clown

Rosa Salazar, som har peruanska rötter, säger att hon redan tidigt visste hon ville hålla på med skådespeleri – hon var klassens clown, hon kunde inte sitta still.

När jag var 19 flyttade jag till New York, helt själv. Jag tog skådespelarlektioner, och jag började säga till mig själv ”jag är skådespelare, jag kan göra det här.”

Det var under tiden i New York som hon under en period inte hade någonstans att bo. Hennes resa tog henne till Los Angeles, där hon började få allt större roller, som den i Netflix-succén ”Bird box”. Men ingenting kan jämföras med rollen som ”Alita”. Och hon gör den gärna igen.

Jag gör gärna Alita även när jag är 60. Och med tanke på allt man kan göra med datateknik numera, så skulle det ju gå.

Filmen har svensk biopremiär den 13 februari.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …