Home / Ekonomi / Hyllad vd tar över ABB
Björn Rosengren. Arkivbild.

Hyllad vd tar över ABB

EkonomiTT

Beskedet att Björn Rosengren blir ny vd får ABB att stiga kraftigt på Stockholmsbörsen.

Aktien har dock betydligt mer att ge enligt storägaren Cevians vd Christer Gardell.

Ryktet blev till slut sanning. Björn Rosengren lämnar Sandvik efter fyra år för verkstadsjätten ABB.

”Jag är hedrad över att ha fått möjligheten att ansluta till ABB”, säger Rosengren själv i ett uttalande.

Nyheten fick ABB-aktien att kraftigt stiga på måndagen, upp 3,9 procent. Betydelsen av Björn Rosengren, som hyllats av aktieägarna på de bolag där han dragit fram, syns också genom att hans före detta arbetsgivare Sandvik i sin tur föll 1,7 procent.

Svag utveckling

Just ABB-aktien har annars haft en svag utveckling. Medan Stockholmsbörsen i år gått tydligt framåt med en uppgång på drygt 13 procent hade ABB inför dagens nyhet stigit mera blygsamt med en enstaka procent.

Bolaget har under en längre tid lidit av svag vinstutveckling och meddelade i december förra året att man säljer av sin kraftdivision Power Grids till japanska konkurrenten Hitachi.

Rosengren ses nu efter sin framgång med Sandvik som någon som kan åstadkomma framgångar också för ABB.

Med Rosengren som vd får bolaget en vd med väl bevisad meritlista och ett starkt anseende för att leverera operationella förbättringar, säger analytikern Alexander Virgo vid Bank of America Merrill Lynch till Reuters.

Stor potential

Christer Gardell, som är grundare av Cevian och storägare i ABB, ser stor potential för bolaget:

”ABB:s problem är att marginalerna och värderingsmultipeln är betydligt lägre jämfört med konkurrenterna inom varje affärsområde. Stängs dessa gap bör ABB värderas till över 35 schweizerfranc”, säger Gardell i en kommentar till Dagens industri.

Det skulle i så fall betyda en aktiekurs omkring 330 kronor, mot dagens strax under 180.

”Detta är Björns huvuduppgift och jag är övertygad om att han kommer att lyckas med detta genom att genomföra nödvändiga åtgärder på ett framgångsrikt sätt”, säger Gardell.

About Sten

Check Also

Sommartrafiken ställs in på Inlandsbanan

TurismTT Inlandsbanan ställer in all persontrafik i sommar. Anledningen uppges vara minskad efterfrågan under coronapandemin. …