Norges Sjur Røthe spurtade hem guldmedaljen på 30 kilomter skiathlon.

Røthe tog VM-guld efter spurt

SkidorSeefeld, TT:s utsända

En spurt fick avgöra herrarnas skiathlonlopp i VM i Seefeld.

Snabbast av alla?

Norrmannen Sjur Røthe.

Det är svårt att sätta ord på, säger guldmedaljören till norska NRK.

En grupp om sju åkare bröt sig loss på den klassiska delen från en större klunga och fick en stor lucka till skidbytet. Då stod medaljstriden mellan två norrmän, en britt, en ryss, en fransman, en finländare och en kazak.

Men den sistnämnde, Aleksej Poltoranin fick släppa tidigt på skejtdelen. Sedan fick också britten Andrew Musgrave släppa tätgruppen.

Kampen stod då mellan fem åkare. Och en spurtuppgörelse avgjorde loppet. Sjur Røthe, Aleksandr Bolsjunov och Martin Johnsrud Sundby stack iväg i de sista backarna och kom in tillsammans på upploppet.

Starkast av dem tre där var Sjur Røthe som knep guldet. Bolsjunov tog silvret och Johnsrud Sundby bronset.

Jag hade bra skidor och mycket energi i dag. Jag hade en bra plan inför de sista två kilometerna. Det var guld värt för mig när Sundby satte fart i den sista backen, säger Røthe till norska NRK.

För svensk del? Varken Calle Halfvarsson eller Viktor Thorn startade i dagens lopp. Då var det Jens Burman, Oskar Svensson, Daniel Rickardsson och Björn Sandström som försvarade de svenska färgerna.

Det blev till slut Burman som drog det längsta strået och blev bäste svensk på tionde plats.

Annars handlade mycket av förhandssnacket om den regerande världsmästaren i skiathlon Sergej Ustiugov och norrmannen Johannes Høsflot Klæbo efter deras bråk i torsdag. Skulle det bli en ny het batalj mellan de båda?

Knappast. Ingen av dem hade med medaljstriden att göra över huvud taget, efter att båda fick släppa när tempot höjdes på den klassiska delen och båda sjönk tillbaka i resultatlistan.

About Sten

Check Also

Stort tryck på golfbanorna: ”Som ett kosläpp”

CoronavirusetTT Social distansering kombinerat med idrott kan vara knepigt. Men golfen är coronakompatibel. När golfbanor …