Home / Utrikes / Europa / Runge om Golden Globe: Känns upphetsande
Lady Gaga får tävla mot Glenn Close om en Golden Globe. Arkivbild.

Runge om Golden Globe: Känns upphetsande

FilmTT

Lady Gaga får hård konkurrens av Glenn Close på Golden Globe-galan. Skådespelarveteranen Close är nominerad för sin roll i Björn Runges ”The wife”.

Det känns upphetsande, roligt! säger Runge till TT.

Glenn Close har varit Oscarsnominerad sex gånger – men aldrig fått ta emot statyetten. Den svenske regissören konstaterar att hon vid det här laget har lärt sig att inte ta ut något i förskott inför prisgalor.

TT: Vad tror du om hennes vinstchanser?

Jag har ingen aning, jag tror att det är väldigt duktiga skådespelerskor och filmer. Jag är bara glad att hon har blivit nominerad eftersom det kräver någonting för att man ska ta sig dit.

”Perfekt” inspelning

Själva inspelningen av ”The wife” beskriver han som ”perfekt”.

Hon har en sådan erfarenhet och har varit med väldigt länge, samtidigt är hon väldigt generös. Vi hade en inspelning som var oerhört fokuserad och konstruktiv, säger han.

Mycket uppmärksamhet har riktats mot ”A star is born”, där Lady Gaga och Bradley Cooper tippades bli nominerade och båda två infriade förväntningarna. Filmen fick sammanlagt fem nomineringar, precis som ”The favourite” och ”Green book” – men allra flest fick något överraskande ”Vice”, med sex nomineringar. ”Vice”, som ännu inte har haft premiär i USA, handlar om Dick Cheneys tid som vicepresident.

Samtidigt får svenske Ludwig Göransson en Golden Globe-nominering för musiken till ”Black Panther”. Han har på kort tid seglat upp som en av svensk musiks främsta exporter. Göransson skrev bland annat hitlåten ”This is America” till Childish Gambino och har också gjort filmmusiken till bioaktuella ”Venom”. För sin musik har han tidigare nominerats till flera Grammys.

”En livsomvälvande upplevelse”

Ludwig Göransson har i en intervju med TT berättat att han tillbringade en månad i Senegal och Sydafrika jammandes med olika musiker för att göra research inför arbetet med ”Black Panther”.

Det var en livsomvälvande upplevelse. Jag blev inbjuden i deras kultur och fick lära mig vad danserna och vad musiken betyder, sade han.

Låten ”All the stars” med Kendrick Lamar från ”Black Panther” har också fått en nominering. Den är dock skriven av Lamar, SZA, Soundwave och Al Shux.

På tv-sidan är det ”The assassination of Gianni Versace: American crime story” som leder fältet med fyra nomineringar.

Galan hålls den 6 januari, med Sandra Oh (som pikant nog också är Golden Globe-nominerad för sin roll i ”Killing Eve”) och Andy Samberg som programledare.

About Sten

Check Also

”Presidentmuta” gick till Swedbankkonto

BrottTT En misstänkt mångmiljonmuta till Ukrainas ökänt korrupte och brutale expresident Viktor Janukovytj gick via …