Närmare 160 patienter smittade av det nya coronaviruset intensivvårdas eller har intensivvårdats i Sverige. Arkivbild.

Tegnell: För närvarande stabil situation

CoronavirusetTT

Sverige får dagligen mellan 100 och 200 nya insjuknade i covid-19. Hittills är cirka 2 500 personer bekräftat smittade och 42 personer har avlidit, enligt ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Vi har för närvarande en stabil situation, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten vid den dagliga presskonferens där en lägesbild kring smittspridningen i Sverige ges.

En viss ökning har noterats av fall hos personer över 70 år. Samtidigt är trycket på intensivvården fortfarande störst i Stockholm.

Enligt Tegnell testar man mer och mer för covid-19. Totalt har hittills cirka 24 000 individer testats.

Vi testar så mycket som laboratorium och vården hinner med just nu.

”Hittills nöjda”

Anders Tegnell får frågan om det räcker att göra som vi gör i Sverige, att ha rekommendationer och låta personer ta eget ansvar för att hindra smittspridning.

Hittills är vi nöjda med vad vi ser och hör. Vi kan titta på kurvorna som ännu inte stiger på ett katastrofalt sätt. Vi tror att vi kan fortsätta på det sätt vi gör. Folk är väldigt ansvarsfulla och tar rätt beslut, svarar han.

På pressträffen kom även frågan om skyddsutrustning upp. Enligt Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, är utrustningen inte slut utan man är i en fas där man försöker omfördela den nationellt.

Det kommer inga stora leveranser men det kommer leveranser hela tiden. Det finns inte uthållighet men det finns en hel del inköp som är på gång. Personal ska inte behöva jobba utan skyddsutrustning, säger hon.

Intensivvård för 157

Onsdagens siffror från Svenska intensivvårdsregistret (SVR) visar att 157 patienter smittade av det nya coronaviruset intensivvårdas eller har intensivvårdats, vilket kan jämföras med 103 patienter i måndags.

Närmare 76 procent av de som får eller har fått intensivvård tillhör en riskgrupp – antingen hög ålder och/eller personer med en underliggande sjukdom som diabetes eller en kronisk hjärt-lungsjukdom.

Hittills är den yngsta som smittats av coronaviruset och som fått intensivvård i Sverige 21 år gammal och den äldsta är 86 år gammal. Medianåldern är 64 år.

I Region Skåne får sex patienter i nuläget intensivvård, vilket kan jämföras med tre patienter under tisdagen. Antalet som vårdas på sjukhus med covid-19 uppgår till 21 personer, enligt ett pressmeddelande från Region Skåne.

About Sten

Check Also

Inbrottstjuv körde in i polisbil

BrottTT En man kunde tidigt på onsdagsmorgonen gripas efter att ha gjort inbrott i en …