Home / Utrikes / Asien / Ryssland bakom Assads framgångar i kriget
Det ryska ingripandet i Syrienkriget med ett stort antal flygattacker har varit avgörande för att regimen återtagit kontrollen över en stor del av landets territorium. Arkivbild.

Ryssland bakom Assads framgångar i kriget

(TT-AFP)Syrien

Den syriska regimen har utökat sin kontroll över landets territorium från 16 till 47 procent mellan september 2015 och mars 2018, enligt en studie från analysföretaget IHS Markit.

Det ryska ingripandet i Syrienkriget 2015 har varit avgörande och har vänt utvecklingen till den syriske presidenten Bashar al-Assads fördel. Från september 2015 och fram till mars 2018 ökade antalet syriska och ryska flygattacker mot rebeller i landet med 150 procent, från omkring 2 700 till drygt 6 800.

Det ryska ingripandet har gett den syriska regimen tid och utrymme att koncentrera sina militära resurser till strategiskt viktiga områden och använda sin överlägsna styrka till att återta territorium som hållits av oppositionen, säger Matthew Henman vid IHS Markit.

Rysk-syriska flygattacker genomfördes även mot den Islamiska staten, men de stod bara för 14 procent av attackerna under perioden.

About Sten

Check Also

Vikande stöd för Johnson under pandemin

StorbritannienTT-Reuters Britternas tilltro till landets hantering av pandemin sjunker. Samtidigt minskar också förtroendet för regeringen, …