Home / Utrikes / Europa / Ryssland ny spelplats för efterlängtad serie
"Falsk identitet" skrivs av en grupp manusförfattare men seriens skapare Eric Rochant ser till att det råder samsyn kring ton och handling. "Vi skapar fiktiva historier men på ett väldigt realistiskt sätt och vi strävar efter att göra trovärdiga rollfigurer som publiken kan känna med och bry sig om".

Ryssland ny spelplats för efterlängtad serie

TvTT

Cyberkrig och Ryssland är vad som väntar i den fjärde säsongen av den franska succéserien ”Falsk identitet”.

Vi gör oerhört noggrann research samtidigt som vi visar att spioner är som du och jag, säger seriens skapare Eric Rochant om framgångsreceptet.

Terrorhot, kriget i Syrien, kontorsflörtar och ansträngda familjeband. Serien som ofta kallas för en fransk ”Homeland” har sin speciella mix av spänning, humor och fängslande rollfigurer.

Ingenting lämnas åt slumpen, försäkrar seriens skapare Eric Rochant, som tidigare i höstas var på snabbvisit i Sverige. Över un café på det franska residenset på Östermalm i Stockholm berättade han att han nu är i färd med att skriva säsong fem av serien, som har blivit hans speciella skötebarn.

Realistisk stil

Han och hans team ägnar mycket tid åt research om den geopolitiska verkligheten. Realism är a och o för seriens stil och varje nytt tema och nytillskott i rollistan övervägs mycket noga.

Alla val är ödesdigra, vi testade säkert 200–300 killar för rollen som datanörden i gänget. Mathieu Amalric visste vi att vi ville ha till säsong fyra och lyckligtvis var han ett fan av showen.

Amalric spelar en ny chef på den franska underrättelsetjänsten Direction générale de la securité extérieure, DGSE, som får i uppdrag att internutreda Malotru-härvan, stjärnagenten Guillaume Debaillys (Mathieu Kassovitz) destruktiva beteende och resten av byråns medberoende.

Malotru i Moskva

Malotru själv befinner sig i inledningen av säsong fyra i Moskva, där han lever under radarn. Även den unga nybakade agenten Marina Loiseau (Sara Giraudeau) tar sig till Moskva för ett nytt uppdrag.

Säsongen handlar om Ryssland och de ryska säkerhetstjänsterna samtidigt som vi berättar om cyberkrig och artificiell intelligens och om hur säkerhetstjänsterna arbetar i den här nya världen, säger Eric Rochant.

TT: Är det svårt att vara realistisk i fiktionen i en tid då verkligheten känns så tja, märklig?

Världen ändrar sig och det snabbt, det är sant. Men det går att identifiera vissa saker som man kan luta sig emot. Islamistisk terror har funnits sedan lång tid tillbaka, liksom konflikten i Mellanöstern, även om den utvecklar sig i olika former. Vi försöker bygga våra historier på den sortens reella verkligheter. Ett annat faktum är att Ryssland är tillbaka i den geopolitiska världen, vilket vi nu tar upp.

Inte superhjältar

Eric Rochant har en del kontakt med det verkliga DGSE i praktiska frågor, men han hävdar bestämt att han inte känner några riktiga spioner (”om jag visste att de var spioner skulle de inte vara särskilt bra på sitt jobb”), och vet att ”Falsk identitet” är populär bland de anställda.

Vi har skrivit serien på ett rationellt sätt, vi visar att spioner är människor som du och jag. De har väldigt specifika kunskaper och ett uppdrag gentemot sitt land, men de är trots allt inte superhjältar. Det gillar de på DGSE och eftersom de inte kan berätta något om sitt arbete för sina nära och kära så har vår serie blivit ett sätt för dem att visa upp sina liv.

About Sten

Check Also

Tyskt stödpaket i mångmiljardklassen

TysklandTT-Reuters-AFP Tysklands regering har enats om ett stimulanspaket på 130 miljarder euro (cirka 1 350 miljarder …