Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samspråk med Rysslands president Vladimir Putin under en presskonferens i paris i måndags. I bakgrunden den franske presidenten Emmanuel Macron.

Mordmisstänkta Ryssland utvisar diplomater

RysslandTT-Reuters-AFP

Ryssland besvarar Tysklands utvisningar av två ryska diplomater med att utvisa två tyska.

Den diplomatiska krisen har sin grund i att den ryska staten formellt misstänks ligga bakom ett mord i Berlin och fördjupas nu ytterligare.

Tyskarna får sju dagar på sig att lämna Ryssland, meddelar det ryska utrikesdepartementet. Tyskland utvisade nyligen två ryska diplomater och Rysslands president Vladimir Putin varslade härom dagen om vedergällning.

Bakgrunden är mordet på den georgiske medborgaren Zelimchan Changosjvili i en park i centrala Berlin i augusti. Mordoffret tillhörde Georgiens tjetjenska minoritet och hade stridit med tjetjenska rebellgrupperingar.

Tysklands motsvarande riksåklagare tillkännagav förra veckan formella misstankar om att Ryssland, eller den Kremlstödda regeringen i ryska Tjetjenien, låg bakom mordet. En man som gripits och misstänks för att ha utfört det har av tyska Der Spiegel och den grävande journalistgruppen Bellingcat pekats ut som en mordmisstänkt kazakstanier med falsk rysk identitet.

Rysslands president Vladimir Putin har hävdat att den ihjälskjutne Changosjvili själv var en ”ondskefull och blodtörstig” mördare och att Ryssland flera gånger hade begärt honom utlämnad. Den tyska regeringen säger sig dock inte ha fått någon sådan begäran.

Berlin beklagar Rysslands utvisningsbeslut. Det tyska utrikesdepartementet säger att det sänder fel signaler och att man kan komma att ta till ytterligare åtgärder.

About Sten

Check Also

Knivhuggen man i Stockholm avliden

BrottTT En man knivhöggs i Hässelby i västra Stockholm sent på fredagskvällen. Vid 03.30 uppgav …