Home / Utrikes / Europa / Ryssvänlig president utmanas av liberal
Tjeckiens president Milos Zeman. Arkivbild.

Ryssvänlig president utmanas av liberal

TjeckienTT-Reuters-AFP

Tjeckerna beger sig nu till valurnorna för första rundan i den utdragna striden om vem som blir landets nye president. Åtta utmanare försöker besegra den sittande veteranen Milos Zeman och hans starkt invandringskritiska budskap.

Valet, som kommer att avslutas i ytterligare en röstomgång om två veckor, ses till stor del som en folkomröstning om 73-årige Zeman. Hans kritik mot invandring från framförallt muslimska länder och hans arbete med att skapa bättre förbindelser med Kina och Ryssland har splittrat landet.

Han kan knappast skiljas sig mer från sin främste rival Jiri Drahos. Den liberale före detta chefen för den tjeckiska vetenskapsakademin har bland annat uppmanat Prag att spela en mer aktiv roll i EU.

Enligt de senaste mätningarna ser Milos Zeman ut att leda över Drahos. Det är dock osannolikt att han får majoritet och därför väntar antagligen ytterligare en omröstning den 26 till 27 januari.

Den tjeckiske presidenten har liten reell makt, men har samtidigt stort inflytande på den allmänna opinionen och utser poster på centralbanken, domare och har en avgörande roll vid bildandet av regering.

Presidentvalet kan komma att få avgörande betydelse för premiärminister Andrej Babis, vars första försök att bilda regering förväntas avslås av parlamentet nästa vecka. Babis stöttas av president Zeman, men har hittills saknat parlamentarisk stöd för sin minoritetsregering.

About Sten

Check Also

Offrade sina liv för att hindra blodbad

FrankrikeTT Sammanlagt fem människor har mist livet i skottdådet på en julmarknad i Strasbourg i …