Home / zed / S högersväng kan skapa ett större SD

S högersväng kan skapa ett större SD

Ända sedan införandet av den allmänna rösträtten har vi upplevt en växande socialdemokratisk självbild. Den allmänna rösträtten var själva garanten för en samhällsutveckling dikterad av arbetarrörelsen. Arbetarna skulle ju alltid vara fler. Tanken på att folket självmant skulle rösta för en urholkning av välfärdssystemen måste tett sig irrationellt och närmast omöjligt. Ändå står vi här och häpnar över hur snabbt det gick.

Det tog decennier för arbetarrörelsen att bygga upp välfärdsstaten. Med dess finurliga trygghetssystematik som knyter medelklassen till arbetarklassen och upprätthåller kvalitet och rättvisa. Det tog sedan åtta år att slå in betydande kilar i den och få människor att tappa hoppet om vänstern som dess försvarare.

När A-kassan kraftigt försämrades i början av det borgerliga regeringsinnehavet sjönk populariteten dramatiskt för den nya regeringen. Mona Sahlins opinionssiffror låg på 40 % och vänstern kände triumferande segervittring. Sedan maldes motståndet ner, nedmonteringarna normaliserades, ökad arbetslöshet utnämndes till naturlag och högern gick mot ytterligare en valseger. Ständigt nya, mer eller mindre reella, ekonomiska kriser beskylldes för att undvika satsningar. Och i släptåg bar de med sig rasisterna som fått luft under vingarna.

Nya konfliktlinjer började formeras i svensk politik. Den klassiska konflikten mellan arbete och kapital ersattes av värdeord, obskyra föreställningar om ”bristande integration” och diskussioner om religiös extremism.

Nya konfliktlinjer började formeras i svensk politik. Den klassiska konflikten mellan arbete och kapital ersattes av värdeord, obskyra föreställningar om ”bristande integration” och diskussioner om religiös extremism. SVT Debatt blev ett program där vi varje vecka fick ta ställning – för eller emot invandrare?

Det gav intrycket av att ingen lyfter problemen med trygghetssystemens krackelering, försämrade villkor på jobbet och låga pensioner. Fredrik Reinfeldts tal i valrörelsen om flyktingar knöt till slut ihop säcken. Högerpolitiken kunde inte beskyllas för ett Sverige i växande klyftor – det var flyktingmottagandet i sig som var hela orsaken. En fullständig bluff som slog rot i valrörelsedebatterna. Konflikten i svensk politik tycktes stå mellan de som ville öppna sina hjärtan och de som inte ville det. En katastrof för den vänster som vill prata arbete och fördelning.

Arbetarrörelsens partier behöver få en mobilisering kring vänster-högerskalan igen. Vardagsfrågorna, sjukförsäkringen, schemaläggningen på jobbet och diskussionen om vart våra 20-åringar ska bo behöver lyftas. Ett skatteavdrag för fackavgiften är den utmärkta första signalen till väljarna från den nya regeringen. De populära värdeorden om solidaritet och mänskliga rättigheter ska kombineras med arbetarnas organisering. Här har socialdemokrater och vänsterpartister ett tungt ansvar för att särskilt färglägga det röda och blåa ytorna på den politiska kartan.

Därför är det väldigt tungt att se hur Socialdemokraterna nu ser sig om högerut för att styra Sverige. Det riskerar att i väljarnas ögon skapa samma politiska valfrihet som gav SD 12,9% i riksdagsvalet. Det är ett mycket högt spel. Resultatet kan bli ett ännu kaxigare rasistiskt parti 2018. En utveckling vi behöver göra allt för att stoppa.

Nooshi Dadgostar, riksdagsledamot för Vänsterpartiet

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …