Hundar ska aldrig lämnas i bilen under varma sommardagar. Arkivbild.

Så skyddar du hunden i värmeböljan

DjurTT

Den riktiga sommarvärmen har nått Sverige och på flera platser i landet är det runt 30 grader i veckan. Men höga temperaturer kan ställa till det för hundar som är känsliga för värme.

Hundar kan dö av värmeslag, det är ett rejält problem och en rejäl risk, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på djursjukvårdsföretaget Anicura.

Sommaren har dragit i gång på riktigt och nu varnar SMHI för mycket höga temperaturer från Västernorrland till Östergötland. Höga temperaturer innebär en ökad påfrestning på kroppen, och det är inte bara människor som drabbas.

Värme är farligt för både människor och djur. Framför allt hundar med tjock päls, gamla, sjuka eller trubbnosiga hundar är känsliga för värme, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur vid Agria Djurförsäkring.

För att undvika att hunden får värmeslag gäller det att erbjuda svalka, vatten och skugga. Och så finns det en sak som en hundägare aldrig bör göra.

Man lämnar aldrig hunden i en varm bil. Det blir väldigt varmt väldigt snabbt, säger Patrik Olsson.

Ökad medvetenhet

Om du ska någonstans dit du inte får ta med dig hunden är det ofta bättre att lämna hunden hemma, säger Sanda Douglas. Eller att se till att vara två personer så att en kan stanna kvar med hunden i bilen.

Patrik Olsson ser en ökad medvetenhet kring problematiken med att lämna hundar i varma bilar eller andra stängda utrymmen, som båtar. Men fortfarande händer det.

Det är lika viktigt varje år. Man kanske ställer bilen i skuggan och så är det någon som flyttar på en lastbil och så är det plötsligt sol på bilen. Det sker varje år att hundar dör i bilar.

Svettas inte som människor

Anledningen till att hundar är mer värmekänsliga än människor är att de inte svettas i samma utsträckning, berättar Sandra Douglas.

Vi gör oss av med mycket överskottsvärme genom att svettas, men hundar har begränsat med svettkörtlar. Deras huvudsakliga sätt att temperaturreglera är genom att flåsa.

Det är viktigt att hundägare anpassar hundens motion till rådande väder. När temperaturerna är höga orkar inte hundar lika mycket.

Man ska absolut inte motionera hunden stenhårt i värmen, säger Patrik Olsson.

Se upp för det här

Symtomen på en uttorkad hund är många. Rött tandkött, ökad puls, andningssvårigheter, kräkningar, förvirring och medvetslöshet är några av dem.

Om man märker att hunden blir orolig eller desorienterad och flämtig är det dags att se till att hunden hamnar i skuggan, säger Patrik Olsson.

Om hunden har drabbats av värmeslag ska du som hundägare se till att svalka den med en blöt handduk eller ett bad. Det är dessutom bra att få hunden att dricka, flytta den till ett svalt utrymme och slutligen kontakta en veterinär.

Tror man att hunden har drabbats av värmeslag ska man kontakta en veterinär omgående. Kommer man in i tid och det är ett lindrigt värmeslag så kan de allra flesta hundar behandlas, men det förekommer varje år att hundar avlider av värmeslag, säger Sandra Douglas.

About Sten

Check Also

Skärmflygare störtat – man till sjukhus

OlyckorTT En skärmflygare har störtat utanför Tenhult, sydost om Jönköping. Vi fick in larmet från …