Home / zed / Dubai - Förenade Arabemiraten / Så firade världen in det nya året
Klockan elva på förmiddagen svensk tid skålar Samoa in det nya året. Bilden är från ett nyårsfirande i den mexikanska staden Acapulco i fjol. Arkivbild.

Så firade världen in det nya året

VärldenTT

2017 är ett minne blott när det nya året nu har ringts in över hela världen.

Firandet började i den lilla önationen Samoa redan klockan elva på förmiddagen på nyårsafton svensk tid – och avslutades ett dygn senare bara några mil därifrån.

Efter Samoa kom turen till Nya Zeeland, och ögrupperna Tonga och Fiji. Därefter skålade nordöstligaste Ryssland in 2018, bland annat i staden Anadyr, där klockan slog midnatt klockan ett svensk tid, och den australiska östkusten med Sydney, Melbourne och Canberra klockan två.

I Sydney samlades omkring 1,5 miljoner människor för att beskåda det traditionsenliga pampiga fyrverkeriet, som i år var i regnbågens färger eftersom parlamentet i Canberra nyligen röstade för att legalisera samkönade äktenskap.

Massbröllop i Jakarta

Vid 16 på eftermiddagen svensk tid ringde Japans huvudstad Tokyo in det nya året. Ett par timmar senare, kl 18 svensk tid, slog kalendern om till 2018 i Indonesien. I Jakarta firades detta med ett massbröllop några timmar före tolvslaget. Sammanlagt bytte 437 par ringar i ett stort tält inne i staden. Många bar traditionella, indonesiska klädesdräkter i matchande färger, skriver nyhetsbyrån AFP.

Och samtidigt som Krister Henriksson läste ”Nyårsklockan” på Skansen i Stockholm firade största delen av Väst- och Centraleuropa, men även Tunisien, Niger och Kongo-Kinshasa.

Firande i Paris och Berlin

I Tyskland samlades flest människor för fyrverkerier på Brandenburger Tor i Berlin, skriver NTB, och i Paris samlades hundratusentals på paradgatan Champs-Élysées för att se fyrverkerierna över Triumfbågen.

I Frankrike hade säkerheten skärpts inför nyårsnatten med extra många poliser och soldater på gatorna. Myndigheterna hade också varslat om att firandet kunde bli avblåst på grund av en annalkande storm. Det var också dåligt väder på flera platser i Storbritannien, som firade in det nya året en timme efter Berlin, Stockholm och Paris.

Laserupplyst rekordtorn

I Dubai var det dags att ringa in det nya året vid klockan 21 svensk tid. Hundratusentals människor hade samlats för att se världens högsta torn Burj Khalifa lysas upp med gröna, vita, svarta och röda laserstrålar som tillsammans bildade Förenade Arabemiratens flagga.

Med start klockan 06 svensk tid var det så dags för USA att börja ringa in 2018, och i New York firades det nya året med klassiskt konfettiregn över Times Square. Men i Kanada valde många att fira in det nya året inomhus, eftersom arktisk kyla svept in över stora delar av landet med temperaturer ned mot –30 grader Celsius, enligt väderprognoserna.

Sist ut att fira var den lilla ön Niue i sydvästra Stilla havet, med omkring 1 600 invånare, som fick vänta till tolv (lunchtid) på nyårsdagen svensk tid. När önationen gick in i 2018 hade Samoa, bara några mil längre västerut, redan avverkat nästan hela årets första dag.

About Sten

Check Also

Minnesstund för George Floyd i Minneapolis

USATT-Reuters Under torsdagen kommer en minnesstund för den avlidne amerikanen George Floyd att hållas i …