Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Sänkt straff för vapenbrott vid Taberg
Mannen döms av Göta hovrätt till fyra års fängelse för grovt vapenbrott. Arkivbild.

Sänkt straff för vapenbrott vid Taberg

BrottTT

Göta hovrätt sänker straffet för en 32-årig man som förvarat automatvapen och ammunition vid Taberg, söder om Jönköping. Mannen döms till fyra års fängelse, vilket är ett år mindre än i tingsrättens dom. Mannen har koppling till vänsterextremism.

32-åringen åtalades för synnerligen grovt vapenbrott, och dömdes också för det i Jönköpings tingsrätt. Men hovrätten nöjer sig med att betrakta brottet som grovt.

Både tingsrätt och hovrätt pekar i sina domar på den risk som funnits att vapnen skulle ha använts inom den våldsbejakande så kallade autonoma miljön, som mannen haft koppling till.

Det var i juni förra året som ammunition och delar till fem kompletta halvautomatiska vapen hittades vid Taberg. Fyndet gjordes av två män som bröt sig in i container för att stjäla. När männen såg vad som fanns i containern, kontaktade de polisen.

I juli greps 32-åringen, och under hösten hittades fler vapendelar och ammunition på ett berg i Jönköping. 32-åringen har nekat till brottet. Han är intresserad av vapen och har haft vapen med licens, men säger att en okänd person hyrt containern av honom.

Göta hovrätt motiverar den ändrade brottsrubriken med att vapnen var ganska få, och att de dessutom varit demonterade så att det krävts bearbetning för att kunna använda dem. Därmed ses vapenbrottet inte som synnerligen grovt.

About Sten

Check Also

Kallar sig fascist – petas av Sannfinländarna

FinlandTT Ett toppnamn i Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk ungdom ska uteslutas av moderpartiet sedan han sagt …