EU:s tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.

Klart skepp för ny styrning i EU

EUStrasbourg, TT:s korrespondent

Ja, yes, jawohl, kyllä och oui.

Med 461 röster mot 157 får den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen stöd av EU-parlamentet.

Jättebra, säger svenska Ylva Johansson som tillträder redan på söndag.

I somras var marginalen ytterst knapp, bara nio röster, när den förra försvarsministern von der Leyen godkändes som tillträdande ordförande i EU-kommissionen.

Nu blev siffrorna betydligt säkrare då samma EU-parlamentsledamöter röstade om hela kommissionen.

461 ja-röster mot 157 nej är samtidigt betydligt fler än vad avgående kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker fick i motsvarande omröstning om ny EU-kommission för fem år sedan.

Det var ett överraskande starkt resultat får man säga, särskilt i jämförelse med omröstningen i juni, konstaterar tillträdande inrikeskommissionären Ylva Johansson på plats i Strasbourg.

Men jag har varit med ett tag så jag vet att det är bara den dag man blir vald som man är populär, och den dag när man lämnar. Däremellan är det bara hårt arbete, säger Johansson.

”Låt oss börja”

Svängningen beror till stor del på ren otålighet. Den nya EU-kommissionen skulle egentligen ha tillträtt den 1 november, men har försenats av att tre ledamöter stoppats på förhand sedan EU-parlamentets olika utskott ansett dem olämpliga.

Det har fått hela EU-maskineriet att trampa vatten i en månad. Nu längtar EU-parlamentet i stället efter att få allehanda kommissionsförslag att börja jobba med.

Även von der Leyen själv verkar längta.

Vi kommer att vara ett lag, som arbetar tillsammans med det här parlamentet och med medlemsländerna. Mitt budskap är enkelt: låt oss börja jobba! talade hon till ledamöterna inför omröstningen i Strasbourg.

Citerar Havel

Tyskan inledde annars med att påminna om sammetsrevolutionen i Tjeckoslovakien för exakt 30 år sedan och hur mycket det har präglat hennes syn på EU.

Det handlar först och främst om människor och deras ambitioner, folk som står tillsammans för sin frihet, sade von der Leyen och citerade den förre dissidenten och samvetsfången Vaclav Havel:

”Arbeta för något för att det är bra – inte bara för att det går att genomföra”.

Bland de svenska ledamöterna röstade S, M, C, KD och L för den nya kommissionen. MP lade ner sina röster och V och SD röstade emot.

”Extremt svårt”

Den nya EU-kommissionen tillträder formellt redan från den 1 december. För Ylva Johansson väntar en rivstart med ett inrikes- och justitieministermöte i Bryssel redan på måndag. Ett uttalat mål är att inom kort kunna presentera en ”ny pakt” för asyl- och migrationspolitiken.

Jag har ju fått ett ansvarsområde som är extremt svårt att komma fram i. Det förslag som vi till sist kommer fram till kommer säkert inte att vara ett förslag som älskas av så många, men som förhoppningsvis kan accepteras, säger den tillträdande inrikeskommissionären.

Frågan är ständigt het och känslig – just nu exempelvis kring situationen i flyktinglägren i den grekiska övärlden.

Jag har förstått att förhållandena är fruktansvärda, inte minst i Moria. Nu ska man stänga det, och det tycker jag är bra. Men då gäller det också att säkerställa att det som kommer därefter blir mycket bättre, säger Ylva Johansson i Strasbourg.

About Sten

Check Also

Hund övergiven i fjällen

DjurTT En fågelhund har övergivits på fjällen i Ritsem i Gällivare Kommun, rapporterar Norrbottens Kuriren. …