Säpo om skolbesöken: Det handlar inte om åsiktsregistrering

Efter jullovet har Säkerhetspolisen (Säpo) besökt gymnasieskolor i Umeå. Anledning: att få lärarna delaktiga i Säpos arbete med att hitta de ungdomar som riskerar att gå med i grupper som IS. Men man förnekar att det handlar om åsiktsregistrering, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Säpo säger inte mycket om sina informationsträffar med gymnasielärarna i Umeå. Men Fredrik Mildner, presschef på Säpo, förnekar att det skulle röra sig om att lärarna förväntas lämna uppgifter om radikala elevers åsikter.

– Att tycka radikala saker, att ha så kallat extrema åsikter är inget som säkerhetspolisen följer. Och det finns absolut ingen återraporteringsskyldighet på det sättet. Man får ha vilka åsikter som helst, säger han till Ekot.

Istället menar man att det handlar det om att göra lärarna uppmärksamma på om någon elev verkar ägna sig åt brottslig verksamhet. Och att ge lärarna kunskap om varningstecken.

– Vad vi kan bidra med är kunskapshöjande samtal till lärare och rektorer. Och det är något som är viktigt för oss och säkert viktigt för dom också, säger Fredrik Milder till Ekot.

Men enligt Ekot så uppfattade de  uppemot 200 lärare som deltog i informationsträffen, att uppdraget är att vara Säpos ”öron och ögon” ute på skolorna. Thomas Thelberg är en av lärarna och han säger till Ekot att han tycker att Säpos initiativ är bra:

– Ja, alltså vi har ju ungdomar runt om oss. Och det är ju ungdomar som är en riskgrupp i det här sammanhanget. Eftersom vi rör oss bland ungdomar och har dem runtom oss så är vi alltså en stor del i de som kan iaktta och se förändringar och kanske kan man upptäcka de som riskerar att fara illa, säger han till Ekot.

Enligt Thomas Thelberg ska lärarna återrapportera sina misstankar till rektorer, ”men framförallt till Säpo själva”.

Fredrik Mildner på Säpo menar att lärarnas uppdrag snarare är att lyssna på de ungdomar som uttrycker en misstro mot samhället:

– Det viktigaste är att prata om det unga människor klan uppleva som problematiskt i samhället, det de vänder sig emot, lyssna på de åsikter som unga människor har, säger han till Ekot.

Redaktionen

Externa länkar:
www.sr.se

 

 

 

 

About Sten

Check Also

Man frihetsberövad – misstänks för mordbrand

BrottTT En man i Hällefors har frihetsberövats, misstänkt för mordbrand. Branden startade på onsdagskvällen i …