Joakim Stymne, generaldirektör för SCB. Arkivbild.

SCB bryter med konsult efter statistikskandal

EkonomiTT

Efter statistikskandalen kring felaktiga arbetslöshetssiffror bryter SCB med konsultfirman Evry.

Data ska nu samlas in av SCB – dock med vissa begränsningar.

SCB:s generaldirektör Joakim Stymne har kallats till civilminister Lena Micko (S). Detta för att ge en förklaring till varför man levererat felaktig statistik och vilka åtgärder som har vidtagits inför framtiden.

En av dessa är nu att man valt att avsluta arbetet med Evry.

Vi gör redan nu en andel av den här datainsamlingen själva och kommer i viss utsträckning öka på det men jag ser inte att vi kommer att ha samma mängd statistik som tidigare, säger Stymne till TT.

Enligt generaldirektören ska förändringen inte ha någon betydelse för konjunkturbedömningar.

Det är en del finfördelad statistik som inte kommer att finnas som tidigare. All den centrala statistik som är viktig ur konjunkturbedömningsperspektiv kommer vi att kunna garantera kvalitén på.

Oförklarliga avvikelser

Bakgrunden är avslöjandet att SCB hittat oförklarliga avvikelser i rådata från myndighetens samarbetspartner Evry. Konsultfirman ska enligt uppgifter i Aftonbladet ha pressat visstidsanställda med timanställningar vilket gjort att man levererat falska och påhittade telefonintervjuer som underlag till SCB. Evry ska också enligt Aftonbladet gjort löneavdrag om någon anställd behövt gå på toaletten.

Felaktig bild

Om beskrivningen stämmer med verkligheten låter det allvarligt. Vi värnar om alla som jobbar för SCB. Samtidigt är det inget som vi haft insyn på eller haft indikationer på, säger Stymne.

På torsdag presenteras nu reviderade siffror från SCB.

TT: Är det här felet genant för SCB?

Vårt mål är att ha stabilitet och kvalité i statistiken. Det var inte bra att ha publicerat statistik som bidrog till att ge en felaktig bild.

About Sten

Check Also

Tyska kraftjätten sänker prognosen

EkonomiTT-Reuters Tysklands största kraftkoncern Eon, en stor aktör på den svenska kraftmarknaden, sänker prognosen för …