Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / SD KU-anmäler Linde för Irakhantering
Iraks försvarsminister Najah al-Shammari har dubbelt medborgarskap, något som kan vara olagligt i Irak.

SD KU-anmäler Linde för Irakhantering

PolitikTT

Sverigedemokraterna KU-anmäler utrikesminister Ann Linde (S) – informationen om Iraks försvarsminister vidarebefordrades inte på rätt sätt, anser SD.

Men utrikesdepartementet uppger att uppgiften om hans dubbla medborgarskap fördes vidare – annat nådde departementet först via nyhetsrapporteringen.

Försvarsminister Najah al-Shammari har visat sig vara svensk medborgare och utreds för misstänkt krigsbrott och bidragsbrott i Sverige. Samtidigt pågår en svensk militärinsats i Irak, där omkring 70 personer utbildar och tränar soldater inom ramen för koalitionen mot terrorgruppen IS. Detta har lett att diskussioner i riksdagen om insatsen ska förlängas eller inte.

Men turerna om brottsmisstänkte Najah al-Shammari har tagit nya vändningar. De handlar nu till viss del om informationsutbytet – vem som fick reda på vad och när – vilket gör att Sverigedemokraterna anmäler utrikesminister Ann Linde till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark är också kritisk.

Vi har dåliga erfarenheter i Sverige från Transportstyrelsen. Så det är viktigt att man säkerställer information och att riksdagen får rätt information, säger han.

Kännedom via medier

Utrikesdepartementet fick i början av oktober kännedom om att den irakiske försvarsministern har dubbelt medborgarskap. Den informationen fördes vidare till försvarsdepartementet på tjänstemannanivå ”inom ramen för det normala informationsutbytet på regeringskansliet”, skriver Mikael Lindström, pressekreterare hos Ann Linde, i en kommentar till TT.

Enligt Aftonbladet kom anmälningar om krigsbrott in gällande al-Shammari den 10 och 11 oktober.

TT: När fick UD kännedom om dessa och förmedlades den informationen vidare till försvarsdepartementet?

”UD och försvarsdepartementet fick inte kännedom om uppgifterna om utredningarna och anmälningarna i Sverige förrän i samband med nyhetsrapporteringen förra veckan”, skriver Mikael Lindström.

”Än mer allvarligt”

SD-ledamoten Ludvig Aspling menar i KU-anmälan att utrikesministern genom Sveriges ambassad i Bagdad borde ha känt till polisanmälan mot al-Shammari tidigare. Irakiska medier rapporterade redan i mars att al-Shammari har dubbelt medborgarskap, något som uppges strida mot konstitutionen.

”Än mer allvarligt är det förhållandet att Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) först förra veckan skall ha informerats, om dessa uppgifter, och det genom media, trots att svenska soldater finns på plats i Irak”, skriver han.

Sverige har inte några synpunkter på om ett annat land har svenska medborgare som ministrar, konstaterar Mikael Lindström. ”Att man har dubbelt medborgarskap föranleder inte per automatik misstanke om brott”, skriver han.

Inga tydliga svar

Under torsdagen möttes försvars- och utrikesutskotten på nytt för att diskutera den svenska Irakinsatsen och då togs även frågan om informationsutbytet upp. Enligt Hans Wallmark fick man inga tydliga svar.

Detta är både ett rörigt och rörligt ärende och det har dagens fortsättning bekräftat.

TT: Borde detta inte vara information som delges från Polismyndigheten till Säkerhetspolisen och vidare till försvarsdepartementet?

Jo, och vi vet ju inte hur det har varit här.

På tisdag träffas utskotten igen för att diskutera frågan vidare.

About Sten

Check Also

Naken man körde full från badplats

BrottTT En överförfriskad man i 35-årsåldern bestämde sig på onsdagskvällen för att köra i väg …