SD-ordförande bär nazisternas favoritkläder i Almedalen

Bara en dag efter att Jimmie Åkesson riktat hård kritik mot Stefan Löfven (S) när denne kallade SD för ”ett rasistiskt parti med nazistiska rötter” kommer ännu en nyhet som kopplar partiet med naziströrelsen.

På en bild tagen i Almedalen av Inte rasist men ses ordförande för SD i Stockholms län Robert Stenkvist bära en keps med ett märke som förknippas starkt med nynazismen och nazistiska Schutzstaffeln (SS) logotyp under andra världskriget.

Förbjudet i tyska parlamentet

Märket heter Thor Steinar och kommer från Tyskland och har blivit förbjuden att bäras i det tyska parlamentet samt i flera fotbollsstadium i Tyskland på grund av kopplingen till nazismen. E-handelsföretaget Amazon.com slutade att sälja märket 2008 efter att de fått in klagomål gällande nazistkopplingen.

Döpte affär till Brevik

Fram till 2008 drev företaget en butik kallad Breivik i Telemark i Norge. 2012 öppnade företaget en annan affär kallad Brevik i Chemnitz i Tyskland vilket skapade massiv kritik från allmänheten då namnet liknande namnet på den högerextrema massmördaren Anders Behring Breivik som mördade 77 personer i en attack mot den socialdemokratiska regeringen och det socialdemokratiska ungdomsförbundet i Norge. Affären bytte sedan namn.

När Inte rasist men ringer upp Robert Stenkvist och frågar om symbolen vill han inte kännas vid att det är en nazistsymbol och blir istället arg på reportern.

Gonzalo Peña Rojas
Foto: Inte rasist men
Externa länkar:
Inte rasist men – Ordförande i Stockholms län bär nazistsymboler under Almedalen – stor intervju

Hausverbot im Bundestag

About Sten

Check Also

Advent utmaning för kyrkan i coronatider

CoronavirusetTT Körsång, stort luciafirande och samling vid krubban. Adventstiden brukar vara en hektisk tid i …