Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Sex dömda för människohandel
Åklagaren Måns Biörklund. Arkivbild.

Sex dömda för människohandel

BrottTT

Sex män från Bulgarien döms till fängelse för människohandel. Växjö tingsrätt anser att de utnyttjat nio landsmän.

Ytterligare en person döms för medhjälp till människohandel. Strafflängden varierar mellan ett och ett halvt och fem och ett halvt års fängelse.

Tiggarna har beskrivit det som att de varit anställda som tiggare.

”Upplägget att ha tiggare anställda är inte i sig tillräckligt för att göra sig skyldig till brottet människohandel”, säger lagman Lars-Olle Larsson i ett pressmeddelande.

Genom vilseledning

Men i det här fallet har några rekryterats genom vilseledning, främst om under vilka förhållanden tiggeriet skulle ske.

Några av tiggarna har i Sverige huvudsakligen bott i läger i husvagnar eller bilar i skogen, medan andra har bott i ett hus i Hultsfred.

I några fall har tiggarna haft miserabla levnadsförhållanden i Bulgarien, vilket har utnyttjats av de män som nu döms, anser domstolen.

Växjö tingsrätt anser att tiggarna har exploaterats på ett sätt som inneburit att de befunnit sig i ett nödläge. Men samtliga de 13 tiggare som åtalet handlar om har inte utsatts för människohandel enligt domstolen, utan bara nio av dem.

En frias

En man som har låtit tiggare bo i en del av sitt hus har varit åtalad för medhjälp till människohandel. Men han frias av domstolen. Åklagaren har inte hävdat att han tjänat några pengar på att ha tiggare boende hos sig och domstolen anser det inte bevisat att han hade uppsåt till det brott som han åtalats för.

Människohandelsbrottet har utövats under lång tid och begåtts inom ramen för en organiserad kriminell och internationell människohandelsorganisation dikterad av vinstintressen, sade åklagaren Måns Biörklund i samband med rättegångsstarten.

About Sten

Check Also

Systembolaget stämmer vinapp: ”Olaglig”

EkonomiTT Den danska vinappen Vivinio bryter mot lagen – och utmanar Systembolagets monopol. Det hävdar …