Norge rödlistar sex nya svenska regioner. Arkivbild.

Sex nya regioner rödlistas av Norge

CoronavirusetTT-NTB

Sex nya svenska regioner rödlistas av Norge, meddelar den norska regeringen.

Det innebär att personer från dessa regioner måste sitta i tio dagars karantän vid inresa i Norge, liksom norrmän som varit i Sverige.

Det rör sig om Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro. Som grund anger den norska folkhälsomyndigheten FHI att dessa regioner har haft över 20 nya bekräftade smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

Beskedet innebär att personer från dessa regioner måste sitta i tio dagars karantän vid inresa i Norge. Beslutet gäller från och med den 15 augusti.

18 av Sveriges regioner är nu rödlistade av Norge. Efter den 15 augusti kan endast personer från regionerna Västerbotten, Södermanland och Kalmar län resa in i Norge utan karantänsplikt.

Avråder resa

Kravet på karantän gäller även norrmän som reser till någon av de berörda regionerna. Även om det dröjer några dagar innan reglerna träder i kraft, avråder norska regeringen från resor till Sverige redan nu.

Jag vill understryka att smittosituationen i dessa regioner redan är sådant att risken för smitta är förhöjd. Även om karantänskravet inte träder i kraft förrän natten till lördag kommer resor dit för att handla att vara i strid med regeringens rekommendationer om att undvika onödiga resor, säger hälsominister Bent Høie (H) på en pressträff.

Risken för att bli smittad i kön till Systembolaget är inte värt priset. Du riskerar att bli smittad och du riskerar att smitta andra, tillägger han.

Utöver de sex svenska regionerna rödlistas också sex europeiska länder av den norska regeringen: Island, Malta, Nederländerna, Polen, Cypern och Färöarna.

Två danska regioner, Själland utom huvudstadsregionen och Midtjylland, sätts också på den röda listan.

Gröna blir gula

Tidigare var ett flertal av Europas länder listade som gröna av den norska regeringen, vilket innebar att det inte fanns några särskilda råd eller restriktioner – dessa är nu i stället listade gula, vilket innebär att icke nödvändiga resor avråds.

Ett antal länder på Balkan och i Östeuropa omfattas också av karantänsplikten på grund av att det inte finns tillräcklig data om smittspridningen.

About Sten

Check Also

Högerextrema AFD sparkar efter gaskommentar

TysklandTT-Reuters Det tyska högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AFD) sparkar en högt uppsatt partifunktionär och …