Norge rödlistar sex nya svenska regioner. Arkivbild.

Sex nya regioner rödlistas av Norge

CoronavirusetTT-NTB

Sex nya svenska regioner rödlistas av Norge, meddelar den norska regeringen. Det innebär att personer från dessa regioner måste sitta i tio dagars karantän vid inresa i Norge, liksom norrmän som varit i Sverige.

Det är ett dystert besked för de västsvenska politiker och handlare TT talat med.

Det rör sig om Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro. Som grund anger den norska folkhälsomyndigheten FHI att dessa regioner har haft över 20 nya bekräftade smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

Beskedet innebär att personer från dessa regioner måste sitta i tio dagars karantän vid inresa i Norge. Beslutet gäller från och med den 15 augusti.

18 av Sveriges regioner är nu rödlistade av Norge. Efter den 15 augusti kan endast personer från regionerna Västerbotten, Södermanland och Kalmar län resa in i Norge utan karantänsplikt.

Avråder resa

Kravet på karantän gäller även norrmän som reser till någon av de berörda regionerna. Även om det dröjer några dagar innan reglerna träder i kraft, avråder norska regeringen från resor till Sverige redan nu.

Jag vill understryka att smittosituationen i dessa regioner redan är sådant att risken för smitta är förhöjd. Även om karantänskravet inte träder i kraft förrän natten till lördag kommer resor dit för att handla att vara i strid med regeringens rekommendationer om att undvika onödiga resor, säger hälsominister Bent Høie (H) på en pressträff.

Utöver de sex svenska regionerna rödlistas också sex europeiska länder av den norska regeringen: Island, Malta, Nederländerna, Polen, Cypern och Färöarna.

Två danska regioner, Själland utom huvudstadsregionen och Midtjylland, sätts också på den röda listan.

”Jättejobbigt”

I värmländska Eda kommun precis vid norska gränsen är gränshandeln viktig för många av invånarna. Beskedet om att Värmland nu rödlistas av grannlandet är därför ett hårt slag, enligt kommunalrådet Johanna Söderberg (C).

Jag tänker på alla handlare som återställt sin personal och tagit hem sina varor och sådant. Det känns jättejobbigt att behöva backa igen.

Enligt Johanna Söderberg baseras näringen i Eda på 80 procent norska besökare.

Vi har också släktrelationer över gränserna. Nu kommer barn och barnbarn inte att få träffa sina mor- och farföräldrar. Det märktes att folk levde upp när gränsen var öppen. Nu är det som att luften går ur.

De stora shoppingcentren i Värmland har drabbats hårt av den stängda norska gränsen. Inte minst har ovissheten kring hur Norge ska agera varit svår, enligt Claes Sjöholm, centrumchef för Charlottenbergs shoppingcenter.

Det är jättesvårt, framför allt för våra hyresgäster. Ovissheten plågar oss. Vi hoppas så klart att det blir kortvarigt, så att man inte behöver lika kraftfulla åtgärder som när gränsen var stängd i över fyra månader, säger Sjöholm.

TT: Hur ser du på dagens besked?

Vi kan inte påverka Norges beslut. Men vi hoppas att smittan minskar i Värmland och att stängningen kanske blir kortvarig.

Vi fortsätter att jobba hårt och med att vidta ännu fler åtgärder för att minska smittspridningen.

”Jobbat aktivt”

Även Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors shoppingcenter, beklagar det norska beslutet. Köpcentret i Töcksfors hade både besöks- och omsättningsrekord under den första veckan efter det att den norska gränsen till Värmland öppnat igen i slutet av juli.

Men med åtgärderna som vidtagits har det aldrig varit några problem med trängsel eller liknande, enligt Madeleine Ward.

Vi har jobbat väldigt aktivt med att det ska vara tryggt att handla här och det har det varit också, säger hon.

About Sten

Check Also

Nya explosioner i Nagorno-Karabach

Azerbajdzjan/ArmenienTT-AFP Striderna fortsätter i utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Vid midnatt hördes två explosioner i huvudstaden Stepanakert, där …