Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Siamesiska tvillingar döda i Jemen

Siamesiska tvillingar döda i Jemen

JemenTT-AFP

Ett siamesiskt tvillingpar, födda i krigets Jemen, klarade sig bara i två veckor efter födseln.

De avled i huvudstaden Sanaa på lördagen, uppger rebellerna.

Abdelkhaleq och Abdelrahim delade ben och en njure, men hade varsitt hjärta och varsin uppsättning lungor. En sjukhuschef i Sanaa sade i onsdags att det inte fanns möjlighet att operera pojkarna i Jemen, och vädjade om hjälp från utlandet.

Huthirebellerna anklagar den saudiskledda alliansen för tvillingparets död. Alliansen har ”vägrat att öppna Sanaa-flygplatsen för att pojkarna skulle kunna föras till vård”, enligt ett uttalande från rebellerna.

Sent i onsdags sade chefen för ett sjukhus i Riyad, Saudiarabien, att man hade förberett sig för att ta hand om pojkarna. Hur stora chanser tvillingarna skulle ha haft att överleva med utländsk vård är dock oklart.

Sjukvården i Jemen har kollapsat under kriget. De flesta sjukhus saknar möjlighet till att ge avancerad vård, och att transportera patienter ut ur landet är mycket komplicerat.

De Iranstödda Huthirebellerna har sedan 2014 kontroll över staden Sanaa. Öppnandet av flygplatsen har varit en av huvudfrågorna i samtal mellan krigets parter. Frågan har komplicerats av att det är regeringen som kontrollerar luftrummet, och regeringen anklagar rebellerna för att smuggla vapen via flygplatsen.

About Sten

Check Also

Ny regering i Kosovo

KosovoTT-AFP Efter flera månaders gräl med den forne koalitionspartnern har Avdullah Hoti lyckats få en …