Home / Utrikes / Europa / Sipri: Färre deltar i fredsbevarande insatser
Fredsbevarande insats i Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa), en av många fredsbevarande insatser som pågick under 2019. Arkivbild.

Sipri: Färre deltar i fredsbevarande insatser

SipriTT

Ny data från fredsforskningsinstitutet Sipri visar att antalet personer som deltar i fredsbevarande insatser runt om i världen minskade under 2019 – detta trots att antalet fredsbevarande insatser ökade från 60 fredsbevarande multilaterala insatser 2018 till 61 under 2019.

Under 2019 minskade personalstyrkan i insatser globalt med nästan fem procent. Detta då de tio största fredsbevarande insatserna antingen minskande sin personalstyrka eller hade ett oförändrat antal anställda.

En annan trend under året som gått var att insatserna runt Afrika söder om Sahara minskat något samtidigt som insatserna i Mellanöstern och Nordafrika ökat.

Men något fokus bort från södra Afrika är det inte frågan om – under 2019 återfanns 71% av de som arbetar med världens fredsbevarande insatser i just Afrika söder om Sahara.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …